null

Brit hírszerző a Medgyessy-bizottság szakértője?

Balogh László szerint az MSZP politikai támadása miatt akadt fenn a bizottság két szakértője a nemzetbiztonsági ellenőrzésen.
2002.08.15 07:27

Gorka Sebestyén és Kiszely Gábor szerint fél tőlük a kormány. Medgyessy Péter egykori tartótisztjeit hallgatta meg tegnap a parlamenti vizsgálóbizottság. Kétséges, hogy elkészül-e a testület jelentése, ezért az SZDSZ közvetít az MSZP és a Fidesz álláspontja között.

Balogh László (MDF), a Medgyessy-bizottság elnöke tegnapi sajtótájékoztatója alatt kapta meg a titoktartás alóli felmentést Tóth Andrástól, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkártól, hogy beszélhet Gorka Sebestyén és Kiszely Gábor bizottsági szakértők nemzetbiztonsági ellenőrzésének eredményéről.

Balogh László bejelentette: a két szakértő fennakadt a C típusú vizsgálaton, mert az NBH nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg személyükkel kapcsolatban. Így továbbra sem tekinthetnek be titkos iratokba, és nem vehetnek részt a bizottság zártkörű meghallgatásain.
A határozatot Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke még kedden megküldte az elnöknek, de abban nem szerepelt semmiféle indoklás a kockázat mibenlétét illetően. Balogh László olyan tartalmú levelet kapott Tóth Andrástól, hogy a vizsgálat során szerzett információk államtitkok, annak részleteit írásban nem kívánják közölni. Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy szóban tájékoztatja az elnököt.

A tájékoztatón megjelent az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége politikai osztályának képviselője, s ezzel kapcsolatban az a kérdés hangzott el, hogy ez összefüggésben áll-e azzal, hogy a sajtóban kémgyanút is megfogalmaztak a szakértők átvilágításával kapcsolatban. Balogh László elmondta: több ország nagykövetségére küldtek meghívót a nemzetközi nyilvánosság érdekében.

A bizottság elnöke szerint az ellenzék által felkért szakértők "a kormányoldal" politikai támadása miatt nem kapták meg a nemzetbiztonsági jóváhagyást. Gorka Sebestyént és Kiszely Gábort az MSZP próbálta ezzel kizárni a bizottság munkájából. Lapunk felvetésére, hogy az átvilágítást nem az MSZP, hanem a Magyar Köztársaság Nemzetbiztonsági Hivatala végezte el, nyilván megfelelő szakmai felkészültséggel és a törvények alapján, Balogh László kifejtette: szerinte a szolgálatok az MSZP alá rendelve működnek, a szocialisták pedig "pártérdekből államérdeket" áldoztak fel. Erre utal, hogy már korábban kiszivárogtatták az átvilágítás várható végeredményét a sajtónak.

Balogh László megvédte Gorka Sebestyént, aki brit-magyar kettős állampolgár, hogy már az Antall-kormány idején is állami feladatokat látott el, és akkor is átesett egy másfajta titkosszolgálati ellenőrzésen (C típusú ellenőrzés akkor még nem volt). Gorka Sebestyén hangsúlyozta: azóta nem történt változás az életében, amely nemzetbiztonsági kockázatot teremtett volna. A szakértő a Magyar Hírlapnak kijelentette, hogy az MSZP akarja gátolni, mert Medgyessy Péter múltjáról szókimondóan nyilatkozik, és nem akarják, hogy a bizottság munkáját segítse. Ezért panasszal fordul a Miniszterelnöki Hivatalhoz az átvilágítás eredménye miatt.

Kiszely Gábor cáfolta azt, hogy nem töltött ki mindent a C típusú ellenőrzés kérdőívén. Azt megerősítette, hogy a személyes szexuális szokásokra vonatkozó kérdéseket furcsának találta, de azokra is a legjobb tudása szerint válaszolt. Hogy mit, arról az irat titkossága miatt nem nyilatkozott, csak annyit közölt: az MSZP-kormány írásba adta neki és Gorka Sebestyénnek, hogy fél tőlük.

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár kijelentette: a nemzetbiztonsági vizsgálat mindkét szakértő esetében politikai szempontoktól mentesen és törvényesen zajlott. Mint elmondta, a vizsgált személyek kapcsolatrendszere, életmódja és életvitele is befolyásolhatja a végeredményt. "Aki azt állítja, hogy valakiről megrendelésre készülhet vizsgálati eredmény, az nem tudja, hogy mit beszél" - jelentette ki.

A Medgyessy-bizottság tegnap zárt ülésen hallgatta meg V. Nagy Árpád egykori III/II-es operatív tisztet, aki elmondta, hogy nem állt kapcsolatban Medgyessy Péterrel, de egy szt tiszt szerinte az ügynök kategóriába tartozik. Utána Medgyessy Péter két volt tartótisztjét hallgatta meg a bizottság teljes titoktartás mellett. A testület megkezdte a vitát arról, hogyan egyesíthetnék az ellenzék és az MSZP jelentéstervezetét. Böhm András (SZDSZ) kijelentette, hogy egyik tervezetet sem tudja elfogadni, és azokat nem is lehet összefésülni. Wiener György MSZP-s képviselővel harmadik változatot készít, amelyet elfogadhat mindkét oldal. A jelentést ma éjfélig kell elfogadnia a bizottságnak.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Brit hírszerző a Medgyessy-bizottság szakértője?

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Medgyessy vallott a múltjáról Senki sem ismeri Medgyessy múltját? A Fidesz szerint a kormány akadályozza Medgyessy múltjának feltárását Kerekasztal-beszélgetés Medgyessyvel múltjáról "Medgyessy Pétert utolérte saját múltja"

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.