Boldogság-hormont rossz kedvre

Öt tuti étel, amitől a kedvünk is jobb lesz

Az étel több mint a test egyszerű tápláléka, hiszen olyan fontos tápanyagokat is tartalmaz, amelyek befolyásolják például az agyunk működését - ebből kifolyólag pedig nagyban hozzájárulnak hangulatunkhoz is.

2011.05.21 17:54egyno.hu

Lássuk hát azokat az eledeleket, amelyek alkalmasak arra, hogy elűzzék a szomorúságot – és együk ezeket rendszeresen a jelenlegi nehéz időkben is.

1. Étcsokoládé

Azt már régóta tudjuk, hogy a csokoládétól jól érezzük magunkat. Édes íze, krémes állaga halmozottan kellemes, ám tudva, hogy derűemelő hatása mellett még a szívnek is jót tesz, még jobb kedvet csinálhat nekünk. Tanulmányok ugyanis már bebizonyították, hogy ha rendszeresen fogyasztjuk, leviszi a vérnyomásunkat és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Persze ehhez legalább 70 százalékos kakaó tartalmú készítményeket vásároljunk, minél feketébb, annál egészségesebb!

2. Teljes kiőrlésű gabonák
Nos, a teljes kiőrlésű gabonák nem csak nagyszerű rostforrások: szelént is tartalmaznak, amely kiváló antioxidáns, és elűzi a depressziós tüneteket is. Számos tanulmány bebizonyította már, hogy azok, akik rendszeresen magukhoz vesznek a táplálkozásuk során természetes szelént, azoknál jelentősen alacsonyabb a depressziós tünetek megjelenése.

Ha tehetjük, együnk teljes kiőrlésű kenyeret, zabpelyhet, barna rizst naponta, és élvezzük a szelén-gazdag étrend által nyújtott kiegyensúlyozottságot!

3. Banán
A banán nagyon fontos, esszenciális aminosavat, a triptofánt - melyet az agy egy szükséges idegközvetítő, a szerotonin termeléséhez használ – tartalmazza, mely hangulatjavító hatással rendelkezik. Eleve kiváló gyümölcs, hiszen emellett káliumot, foszfort, vasat, fehérjét, B6, A és C vitamint is tartalmaz.

Természetes cukortartalma jó kis energiabomba, míg a rostjai révén ennek felszívódását lassabb mértékben teszi lehetővé, így nem dobja meg a vércukor szintünket. No, és azt se felejtsük el, hogy a B6 vitamin is jót tesz az idegeinknek!

4. Spenót lazaccal vagy csirkével
Ezen ételeket együtt fogyasztva gazdag folát (spenót) és B12 vitamin (lazac vagy csirke) bevitelt valósíthatunk meg. Ezek közösen megelőzik a központi idegrendszer betegségeit, mint amilyen az elbutulás, vagy a hangulatváltozásos megbetegedések. Ha a spenótot nem szeretjük, választhatunk bármilyen zöldleveles növényt, B12 vitaminért meg ehetünk halat vagy tojást.

5. Napraforgómag
Ki hinné, hogy egy ilyen aprócska mag ennyi mindenre képes? A napraforgó magjai ugyanis rengeteg folátot tartalmaznak, és sok-sok magnéziumot is. Mindkettő nagyon fontos tápanyag a kedélyállapot szabályozásában. Már egy marékkal pótolhatjuk az ajánlott mennyiségek felét.

Amennyiben gyakran érezzük magunkat ingerültnek és fáradtnak, akkor vegyük tudomásul, hogy magnézium szintünk alacsony, amely nélkül nehezen nyugszunk meg, és amelyet hatékonyan alkalmaznak a depresszió kezelése során. Ha nem szeretjük, ehetünk helyette mandulát, kesu diót, mogyorót és burgonyát is.

Jó étvágyat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.