Megtartották a nagyszabású királyi esküvőt

Képek és videó: Igent mondott Vilmos és Kate!

Délben megkezdődött Vilmos herceg és menyasszonya, Kate Middleton esküvője Londonban. Nézze élőben a ceremóniát!

A királyi esküvő képekben: Vilmos herceg és Kate Middleton kimondta az igent! képgaléria

2011.04.29 14:05ma.hu/MTI - Fotó: MTI

Nézze élőben az Igent - Kattintson!

Vilmost és Catherine-t - miután elmondták házassági fogadalmukat - Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán világegyház legfőbb vallási méltósága házastársakká nyilvánította.

A házasság megkötésének pillanatától Vilmos trónörökös - az uralkodó pénteken bejelentett döntése alapján - a Cambridge hercege, felesége, Katalin pedig a Cambridge hercegnője címet viseli. Katalin hercegnőt férjéhez hasonlóan megilleti a "Királyi fenség" megszólítás is.

A frigy megkötése és az egyházi énekek, valamint a brit himnusz elhangzása után Vilmos és Katalin az apátság Hitvalló Eduárd sírját is őrző kis mellékkápolnájában, a világ figyelmétől elzárva aláírta a házassági anyakönyvet.

Az Egyesült Királyság jövőbeni uralkodója - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - polgári származású házastársat választott. A 29 esztendős Katalin hercegnő tisztes jómódban élő közrendi családban nőtt fel. Édesanyja, Carole a British Airways légi utaskísérője volt, Michael Middleton, a papa ugyanennél a légitársaságnál töltött be forgalomirányítói állást.

Az utóbbi években azonban a szülők igen sikeres családi vállalkozást visznek: cégük gyermekzsúrkellékek internetes forgalmazásával foglalkozik. Middletonékat a kisvállalkozás sikere mára milliomossá tette.

A királyi ház és a Middleton-család sorsa ugyanakkor nem a londoni koronázótemplomban pénteken megkötött friggyel fonódik össze első ízben. Katalin hercegnő édesanyja, Carole Goldsmith apai ági felmenői ugyanis az észak-angliai Durham környékének szénbányáiban dolgoztak vájárként - és e bányák tulajdonosai akkoriban a Bowes-Lyon család, vagyis Erzsébet anyakirálynőnek, II. Erzsébet királynő néhai édesanyjának felmenői voltak.

Vilmos éppen tíz éve, 2001-ben ismerkedett meg Kate Middletonnal a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági találgatások attól a pillanattól kezdve keringtek, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege. Az eljegyzést és az esküvő dátumát azonban csak tavaly novemberben jelentették be hivatalosan.

Képek itt! - Vilmos herceg megfogja menyasszonya, Kate Middleton kezét esküvőjükön a londoni Westminster apátságban - Fotó: MTI


A trónörökösi esküvő időpontja több szempontból is szimbolikus jelentőségű. Az idén lenne 50 éves az 1997-ben, autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő, és ugyancsak idén lesz Diana és Károly herceg 30. házassági évfordulója.

Az esküvő emellett születésnapi ajándéknak is tekinthető a vőlegény nagyszülei számára. Vilmos nagymamája, II. Erzsébet királynő a múlt héten töltötte be 85. életévét, az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg pedig hamarosan 90. születésnapját ünnepli.

A pénteki esküvői szertartásra 1900 vendég volt hivatalos, köztük négytucatnyi külföldi koronás fő, a brit királyi család tagjai, a brit politikai élet vezetői és a celebvilág legnagyobb sztárjai. Jelen volt mások mellett Sir Elton John, a nemzetközi pop-rock szupersztárja és partnere, David Furnish brit-kanadai filmproducer.

Megjelent David Beckham, az angol labdarúgás nem kevésbé ismert világsztárja és felesége, Victoria, a Spice Girls lány-popbanda egykori énekesnője is, aki mára nemzetközileg elismert divattervezővé és Katalin hercegnő ruháinak jövőbeni főtervezőjévé lépett elő.

Katalin esküvői fátyollal és uszállyal ellátott, csipkével díszített, elefántcsont-fehér színekben játszó ruháját azonban nem ő, hanem Sarah Burton, az Alexander McQueen divatház vezető divattervezője készítette.

Az esküvő pillanatáig mind a ruha kinézetét, mind a tervező kilétét szigorú titok övezte.

Vilmos és felesége az esküvői szertartás után az 1902-ben gyártott, négylovas, nyitott királyi hintón, a State Landaun hajtatott az apátságból a brit királyi család fő londoni rezidenciájához, a Buckingham-palotához, az udvari lovasság díszegységének kíséretében, az útvonal mentén felsorakozott százezrek üdvrivalgása közepette.

E hintó használatát az tette lehetővé, hogy a baljós előrejelzések ellenére végül is az esküvőig nem eredt el az eső Londonban, sőt időnként a nap is kisütött. II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg mindazonáltal zárt hintóban követte Vilmost és Katalint a palotához vezető, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárúton.

1900 vendég

A brit trónörökös esküvőjére meghívott vendégek már péntek délelőtt bevonultak a Westminster-apátságba. Az angol-brit monarchia ősi koronázó templomába 1900-an kaptak meghívót.

A vendéglistán szereplők meglehetősen széles társadalmi skálát képviselnek: négytucatnyi külföldi koronás fő, a brit királyi család tagjai, a brit politikai élet vezetői és a celebvilág legnagyobb sztárjai mellett hivatalos a ceremóniára az angliai Berkshire grófság Bucklebury falucskájának hentesmestere, postása és kocsmárosa is.

A festői településen élnek a trónörökösi menyasszony szülei, és a helyi közösség e három központi jelentőségű tagját ők vetették fel a hivatalos vendéglistára.

Képek az esküvőről itt! - Mindenki lázban égett a királyi esküvő miatt - Fotó: MTI

A vendéglistáról azonban kirívó módon hiányzik a két előző brit miniszterelnök.

Nem kapott meghívót Tony Blair, aki tíz évig állt az előző, munkáspárti brit kormány élén, és három választást nyert meg egymás után - ami rekord a Labour történetében -, sem Blair utódja, Gordon Brown, aki 2007-től vezette a tavaly májusi választásokon ellenzékbe szorult Munkáspártot és a brit kormányt.

Blair közvetlen elődjét, Sir John Majort és Major elődjét, Lady Margaret Thatcher-t - a Munkáspárt 1997-es választási győzelme előtti, 18 évi konzervatív éra két miniszterelnökét - meghívták, jóllehet Lady Thatcher megrendült egészségi állapota miatt nincs jelen az eseményen.

Az udvar azzal indokolta Blair és Brown meghívásának elmaradását, hogy konzervatív párti elődeikkel ellentétben "egyiküknek sincs lovagi rangja", és mivel a trónörökösi esküvő nem állami, hanem magánjellegű esemény, a protokoll nem írja elő volt miniszterelnökök meghívását.

Az ügy mindazonáltal kínos politikai botrányt kavart a hosszú ideje várt trónörökösi esküvő előkészületeinek utolsó szakaszában. Vezető munkáspárti politikusok nyilvánosan elítélték Blair és Brown mellőzését, és a jelenlegi konzervatív-liberális kormánykoalíciót is, amiért nem avatkozott közbe a két előző kormányfő meghívása érdekében.

Károly herceg és a néhai Diana hercegnő harminc évvel ezelőtti világraszóló menyegzőjén az összes, akkor még élő korábbi brit miniszterelnök - Harold Macmillan, Alec Douglas-Home, Harold Wilson, Edward Heath és James Callaghan - jelen volt a Szent Pál-székesegyházban.

A pénteki trónörökösi esküvőre érkezőket kisebb fasor fogadta a Westminster-apátságban. A növénytartókban álló fiatal juharfákat és gyertyánokat a menyasszony kérésére telepítették a templom főhajójának két oldalára. A viktoriánus jelképvilágban a juhar az alázat és a szerénység, a gyertyánfa az életerő szimbóluma volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.