King Kongtól Sybil-ig, Oscarokkal megfűszerezve

Galéria - A ma születésnaposa: Jessica Lange

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". Ezúttal Jessica Lange-ra esett a választás.

Emlékezetes pillanatok Jessica Lange karrierjéből képgaléria

2011.04.20 09:29ma.hu

Ha felütnénk a filmezés képzeletbeli nagykönyvét, valószínűleg nem sok olyan esetet találnánk benne, amikor valamelyik színész vagy színésznő élete legelső filmjével történelmet csinál, de olyat végképp nem találunk, hogy ez a történelem kis híján azonnal a karrierje végét is jelenti.

Jessica Lange-nak ez mégis sikerült: szinte a véletlennek köszönhető, hogy megkapta a King Kong című film női főszerepét, a kritikusok viszont annyira lehúzták a híres sztori újraforgatott verzióját, hogy Lange sokáig hallani sem akart a kameráról.

Fotó: IMDB/WireImage (További képek a galériában)


A színésznő egy minnesotai házaspár harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1949. április 20-án, később még egy testvére született. Felmenői között találunk finn, német és holland ősöket is, ifjúkorában aztán a "hozott" vér mellé még magára szedett némi francia hatást is, amikor Párizsba ment pantomimet tanulni.

1973-ban, tehát 24 évesen még mindig csak álmodozik a színészi karrierről, miközben pincérnőként keresi a színiiskolához szükséges dollárokat, de közben divatmodellként is elszegődött egy ügynökséghez.

Itt fedezte fel egy divattervező 1974-ben, és később ez vezetett ahhoz, hogy felfigyeljen rá Dino De Laurentiis, amikor a hírhedt óriásmajom, King Kong sztoriját tervezte újraforgatni.

Csakhogy hiába kapta meg az Év Felfedezettje kategóriában a Golden Globe-díjat, a kritikusok annyira katasztrofálisnak értékelték nemcsak Lange alakítását, hanem a teljes filmet, hogy a feltörekvő ifjú színésznő 3 évig közelébe sem ment a kamerának.

1979-ben vállalta el következő szerepét a Mindhalálig zenében, ami filmként ugyancsak bukás volt, de Jessica Lange színészi tehetségére végre felfigyelt a szakma, nem sokkal később ennek eredményeképp ismét egy remake-ben kapott szerepet, az 1981-es A postás mindig kétszer csenget-ben.

Jelentősebb filmjei

King Kong
Mindhalálig zene
Hogyan legyünk milliomosok
A postás mindig kétszer csenget
Frances
Aranyoskám
Édes álmok
Macska a forró bádogtetőn
Cape Fear - A rettegés foka
Rob Roy
Kék ég
A vágy villamosa
Ezer hold
A vér szava
Prozac Nation
Meghasonlás
Kívül tágasabb
Sybil
Grey Gardens

A következő évben készült el a a Frances című film, ami elegendő volt egy Oscar-jelölésre, a tényleges díjat viszont az ezzel szinte párhuzamosan forgatott – és nálunk is igen népszerűvé lett – Aranyoskám című film mellékszerepe hozta meg számára.

Ez volt a tényleges áttörése a karrierje szempontjából, innen kezdve egymás után születtek meg hatalmas sikerű filmjei, és persze egy újabb Oscar-díjat is bezsebelt a Kék Égben nyújtott alakításáért.

2000 óta a mozik helyett inkább a tévéképernyőn láthatjuk a színésznőt, miközben vitrinjébe a két Oscar mellé négy Golden Globe-díj és egy Emmy is bekerült. A visszafogottabb színészi szereplés hátterében legfőképp az áll, hogy Jessica Lange az utóbbi években inkább a társadalmi tevékenységek felé fordult, a UNICEF jószolgálati nagyköveteként a gyermekek érdekében lép fel világszerte.

Tudjon meg még többet Jessica Lange-ről!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.