Jessica Lange hatvanéves

Videóval: King Kong kedvese ma is dekoratív

Április 20-án lesz hatvanéves Jessica Lange kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő.

2009.04.18 10:22MTI

Gyermekkora zaklatottan telt, ügynök apjával közel húsz alkalommal költöztek. Jessica rövid ideig művészetet tanult az egyetemen, majd Párizsba költözött, ahol pantomim órákat vett és először lépett színpadra. New Yorkban visszatérve pincérkedett, modellmunkákat vállalt és építgette színi karrierjét. 1976-ban megkapta az újraforgatott King Kong női főszerepét, de a várt siker elmaradt: a közönség emlékezetében csak az óriásgorilla markában visítozó, lengén öltözött szőkeségként maradt meg.

A következő lehetőségre három évet kellett várnia, amikor Bob Fosse rá osztotta a halál angyalának szerepét Mindhalálig zene című filmjében. 1981-ben aztán mindenki felfigyelt rá A postás mindig kétszer csönget új változatában: a sokak által merésznek, mások által egyszerűen ízléstelennek minősített filmben Jack Nicholson partnereként izzó érzékiségű házasságtörő pincérnőt játszott, máig legendás a konyhaasztalon előadott szerelmi jelenetük.

A következő évben az Aranyoskám című vígjátékban és a komor hangvételű Frances című drámában is Oscar-díjra jelölték, s az Aranyoskámért a legjobb mellékszereplő díját haza is vihette. Ő maga a drámát értékelte többre, a tragikus sorsú színésznő szerepével annyira azonosult, hogy a forgatás során többször az idegösszeomlás szélére került. Játszott családi mesében (Farmerek közt), az Édes álmokban country énekesnőt formált meg úgy, hogy még énekelni sem tudott (a szereptől Meryl Streepet ütötte el), a Zenélő dobozban egy magyar-amerikai, háborús bűnökkel vádolt emigráns lányát alakította.

Mindhárom filmben Oscar-díjra jelölték, a filmvilág legrangosabb kitüntetését végül 1995-ben a Kék ég című drámáért kapta meg, amelyben egy mániákusan depressziós katonafeleséget játszott. Pályája második felében egyre többször alakított érett asszonyokat, erős jellemű családanyákat (A rettegés foka, Rob Roy, Ezer hold), az utóbbi években kosztümös Shakespeare-adaptációban (Titusz), filmdrámában (Nagy hal, Kívül tágasabb) és vígjátékban (Hervadó virágok) is feltűnt.

Lange 1970 és 1981 között egy spanyol fotográfus felesége volt, házasságának felbomlása után született első gyermeke, akinek apja Mihail Barisnyikov balett-táncos. 1982 óta él Sam Shepard színész-forgatókönyvíróval, akitől egy fia és egy lánya született. A ma is dekoratív színésznőt az Empire magazin még túl a negyvenen is a filmtörténet száz legszexisebb filmcsillaga közé választotta.

A UNICEF jószolgálati nagyköveteként is működő színésznő soha nem rejtette véka alá nem túl hízelgő véleményét George W. Bush korábbi amerikai elnökről. Szabadidejében szenvedélyes fotós (gépét tizenöt éve férjétől kapta, s azóta csak ezzel utazik), tavaly önálló albuma is megjelent. Lange jelenleg kulcscsonttöréséből lábadozik, egy hónapja a lépcsőn leesve sérült meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.