Kicsik és nagyok kedvence a 77 éves színész

Videó - A ma születésnaposa: Bodrogi Gyula

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". Ki más lehetne mai ünnepeltünk, mint Bodrogi Gyula?

2011.04.15 09:29ma.hu

Ha semmi mást nem tennénk, csak elkezdenénk felsorolni azokat a színdarabokat, tévéfilmeket, sorozatokat és mozifilmeket, amelyekben Bodrogi Gyula nem pusztán szerepelt, de kifejezetten emlékezeteset alakított, már azzal is megtelne ez az oldal.

A Nemzet Színésze, aki ma ünnepli 77. születésnapját, kicsik és nagyok számára egyformán ismert, minden korosztály más és más jellegzetes szerepét említi, ha csak hallja a nevét, de még így is nehéz összeszedni életének minden fontos állomását.

Pedig 17 éves korában még nagyon úgy tűnt, néptáncosként fog sikereket elérni, 1951-54-ig a SZOT néptáncegyüttesének szólótáncosaként hódította meg a deszkákat.

Aztán 1954-ben pályát váltott és beiratkozott a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a diplomaosztó után szerződött el a József Attila Színházhoz, amelynek 24 éven keresztül volt állandó tagja.

Fotó: kultura.hu

Közben 1975-ben visszatért a színművészeti főiskolára, de ekkor már ő tanította az újabb nemzedéket. 1982-ben a Vidám Színpadhoz került, amihez ugyancsak hosszú éveken át hűséges maradt, 2001-ig igazgatta az intézményt és rendezőként is megmutatta magát.

2002-ben örökös taggá választották, a következő évtől pedig a Nemzeti Színház művészeinek sorát gazdagítja.

Számos emlékezetes szerepe közül kiemelkedik a János vitézben játszott francia király-szerep, a Koldusopera Peacock-ja, vagy a Charlie nénje, amelynek rendezője is volt egyben.

De nem lehet Bodrogi Gyuláról úgy beszélni, hogy ne említsük meg A kaktusz virága című örökzöld darabot, amelyben volt feleségével, Voith Ágival közösen játszottak és szinte nincs ember a 30-on túli korosztályban, aki ne tőlük hallotta volna először A jamaicai trombitás című slágert.

Első mozifilmjét 1957-ben forgatta Külvárosi legenda címmel, Máriássy Félix rendezésében, amit színházi szerepeihez hasonlóan tucatnyi más híres film követett. A széles közönség számára azonban mégiscsak a televízión keresztül jutott el, legyen szó akár sorozatokról, akár önálló tévéfilmekről, no meg a jellegzetes szinkronhangokról.

Díjak

Jászai Mari-díj (1962, 1967)
Érdemes művész (1973)
Kiváló művész (1983)
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1995)
Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (2004)
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) (2004)
Kossuth-díj (2005)
A Nemzet Színésze (2007)
Pepita Díj (2008)

Lehetetlen mindent felsorolni, ezért szinte csak véletlenszerű válogatás a legnagyobbakból: Fapados szerelem, A Noszty-fiú esete Tóth Marival, Esős vasárnap, Húsz óra, Háry János, Kihajolni veszélyes, Mese habbal, Üvegtigris 1-2., Magyar vándor, Megy a gőzös...

Az ifjabb korosztály emlékezhet rá a Kismaszat és a Gézengúzok című játékfilmből, a legendássá vált Linda sorozatból, játszott az Angyalbőrben című katonasorozatban, és nem hagyhatjuk ki a legnagyobb szinkronokat sem: ő adta a hangját a Kérem a következőt! (Doktor Bubó) sorozat Csőrmesterének, a kisebb gyerekek a mai napig Süsü bácsinak szólítják, vagy ki ne emlékezne a Macskafogóból Maxipocakra?

Egyszóval még sokáig lehetne folytatni, de legyen elég annyi: Isten éltesse a 77 éves Bodrogi Gyulát!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.