Sztárok fogtak össze a brit erdőkért

Annie Lennox: Anglia erdői nem eladók!

Nem látnak garanciát a sztárok arra, hogy a jövendő nemzedékei is láthatják még az angliai erdőket, ezért közel százan fogtak össze a brit parlamenttel szemben.

2011.01.24 19:42ma.hu

Mintegy 90 prominens személy, énekesek, színészek és maga a canterbury-i érsek is csatlakozott ahhoz a kampányhoz, melynek célja az angliai erdők megmentése.

A brit parlamentnek címzett levelet aláírta többek közt Annie Lennox énekesnő, Judy Dench és Gillian Anderson színésznők, Richard E. Grant színész, Lily Cole modell és Vivienne Westwood divattervező is, de politikusok is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A hírességek azt követelik a kormánytól, hogy ne tegyék lehetővé az angliai állami tulajdonú erdők eladását. Bár jelenleg erre nincs is mód, de a „Mentsük meg Anglia erdőit” elnevezésű kampány képviselői szerint a parlament már tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely lehetőséget adna a kormánynak arra, hogy az állami tulajdonban lévő erdőterületeket száz százalékban piacra dobják.

Úgy hisszük, a jövő generációi már nem fognak garanciát kapni az állami erdészeti területekre.” - mondták a megmozdulás szervezői.

Erdő Exburyben (Fotó: Suzy's Garden)


Az erdeinkben az őshonos növények és állatok számtalan faja található meg.” „Úgy hivatkozunk rá, mint ami emberemlékezet óta létezik, pedig csak a történelem egyetlen szívdobbanása vagyunk.” „Egy szigetország népe vagyunk, akik többen menekültek az erdőbe, mint a tengerpartra.

Ilyen és ehhez hasonló mondatok szerepelnek a kiáltványban, mellyel a brit törvényhozást próbálják befolyásolni a sztárok.

Ezért azt követelik a kormánytól, hogy amíg a közvéleménnyel nem egyeztetnek, addig függesszék fel teljes egészében az erdők eladását és a törvénymódosítás tárgyalását. „Elvárjuk a vezetőinktől, hogy valódi párbeszédet folytassanak a közösséggel országszerte, hogy fenntartható jövőt biztosítson az erdőknek!” - jelentették ki.

A mozgalommal kapcsolatban Caroline Spelman környezetvédelmi miniszter leszögezte, hogy nincsenek tervek arra vonatkozóan, hogy a természetvédelmi területeket eladják, egyúttal azonban megígérte, hogy a közösségek és a jótékonysági szervek ezentúl nagyobb szerepet fognak kapni az élőhelyek megóvásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.