Nem látni a fát

Öt év alatt 11 Magyarországnyi erdő pusztult el

2000 és 2005 között 3,1 százalékkal, több mint egymillió km2-rel csökkent a Föld fás vidékeinek területe. Ennek harmadát az északi tűlevelű erdők teszik ki, ezt követik a trópusi területek erdőségei.

2010.05.02 16:13National Geographic

A veszteséget természetes folyamatok (például villámcsapás okozta tűzvészek) és az emberi tevékenység egyaránt okozta. Az erdős területek méretének, illetve a fogyás mértékének pontos ismerete nélkülözhetetlen a szén-dioxid-kibocsátás mennyiségének kiszámításához, valamint a klímaváltozás modellezéséhez – olvasható az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányban.

A teljes veszteség 1 011 000 négyzetkilométernyi fás terület, ez évente átlagosan mintegy 0,6 százalékos csökkenést jelent. A vizsgálat kezdetén a világ erdőségeinek összterülete 32 688 000 négyzetkilométert tett ki. Az északi boreális erdőségek – amelyek a Föld teljes fás vidékeinek 26,7 százalékát jelentik, és amelynek jelentősége vetekszik esőerdőkéivel – szenvedte el a legsúlyosabb veszteségeket: mintegy 4 százalékos csökkenést regisztráltak. A Dél-Dakotai Egyetem és a New Yorki Állami Egyetem kutatói szerint az eltűnt erdők kétharmada természetes okoknál fogva pusztult ki. A trópusi vidékek esőerdőinek összterülete 11,5 millió négyzetkilométer. Közülük az Amazonas menti erdő a világ legnagyobb egybefüggő fás területe.

Az ebben a zónában történő veszteségek a teljes csökkenés 27 százalékát teszik ki, azaz a világ esőerdeinek 2,4 százaléka veszett el a vizsgált öt évben. A meleg éghajlati öv száraz vidékeinek erdői (a világ teljes területének 21,8 százaléka) 2,9 százalékkal csökkentek, ez a teljes veszteség 20,2 százaléka.

Végül a Föld teljes erdőterületének 16,1 százalékát (5,2 millió négyzetkilométer) kitevő mérsékelt égövi lombhullató erdők 3,5 százalékban pusztultak el, ezzel 18,2 százalékban járultak hozzá a teljes veszteséghez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.