Egy bögre forralt bor jól eshet ott...

Spórolj télikerttel! Luxus és megtakarítás egyben

Egy bögre forralt bor jól eshet ott... Spórolj télikerttel! Luxus és megtakarítás egyben Nincs is szebb a rideg tél közepén egy napos délutánnál, melyet nem érdemes csak azért a négy fal között tölteni, mert hideg van.

2011.01.06 18:00napiotthon.hu

A télikertek előnyeit nemcsak növényeink, hanem mi is élvezhetjük.

Képzeljük el, hogy kint kavarognak a hópelyhek, amit mi teljes közelségből, egy meleg, üvegfalú helyiségből nézhetünk, egy bögre forralt bort kortyolgatva.

Miközben Angliában óriási hagyománya van az üvegfalú télikerteknek, itthon még csak mostanában kezdünk megbarátkozni a gondolattal, pedig igazán egyedi élményt nyújthatnak. Választhatunk, hogy egy különálló kis épületet szeretnénk kialakítani, vagy szimplán egy toldást a házhoz, mely lehet erkély vagy veranda.

Ma már szerencsére arra is lehetőségünk van, hogy az üvegbúra tetszés szerint elbontható legyen, nyáron így teraszként használhatjuk a területet.

A télikert alakját és szerkezetét nagyban meghatározza a hely adottsága, ám egyéni elképzeléseink szintén, hiszen számtalan formában megvalósítható egy ilyen fényben fürdő, jól szigetelt kuckó.

A hangulatánál döntő, hogy milyen anyagból készítjük. Választhatunk fát, műanyagot és könnyű alumíniumot is, ezerféle színben.

Az üvegfelületeket szintén ízlés szerint beoszthatjuk, ami fontos, hogy mozgathatóak, illetve betörés ellen védettek legyenek a különböző toló- és emelő-toló ajtók és ablakok. A belső teret formáljuk a saját ízlésünkre.

Döntsük el, hogy inkább minimalista vagy modern stílusú télikertben, vagy akár egy több melegséget árasztó tradicionálisabban szeretnénk kikapcsolódni, és néhány nyugodt órát elmélkedve, olvasgatva eltölteni.

Esténként szintén nagyon hangulatos kiülni a csillagokkal teli égbolt alá, így ne felejtsünk el a világításról sem gondoskodni.

Ugyanakkor, a páratlan hangulat mellett egy télikertnek más előnye is van, például érdemes megfontolni, hogy a nagy üvegfelületet a napenergia passzív hasznosítására is használhatjuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.