Tüntesd el a nyomokat természetesen!

Újévi takarítás- vesd bele magad!

Egy házibuli alkalmával még egy visszafogott társaság után is halomban áll a mosogatásra váró tányér és pohár, hát még ha egy szilveszteri mulatozás után köszönt a reggel, sőt sokszor nem is elég egy nap a teljes rendhez!

2011.01.03 12:00napidoktor.hu

A keserű ébredést ráadásul ilyenkor még egy szabály is súlyosbítja: a babona szerint újév első napján tilos bármiféle házimunka, mert szerencsétlenséget hoz egész évre, sőt, ha csak a szemetet visszük ki, már azzal is kidobjuk a jó szerencsénket.

De akkor mit tehetünk?

Ha kellően vad volt a buli, akkor egész egyszerű az eset, legjobb, ha mindjárt átalszod az év első napját, és akkor csak 2-án kell a takarítással foglalkozni.

De ha elköveted azt a hibát, hogy elsején szeretnéd rendbe rakni a lakást, akkor a következő trükköket vedd elő!

Másnaposan ébredve a legkellemetlenebb, ha a levegőbe szippantva még mindig az előző napi buli „nyomait” érzed, súlyosbítja a helyzetet, ha az amúgy dohánymentes lakásodban a vendégek „egyszer van szilveszter” felkiáltással nekiállnak füstölögni.

A levegőt gyorsan felfrissítheted, ha egy kis tálkában hígitatlan ecetet teszel ki a szoba közepére, esetleg ecetbe áztatott rongyot lengetsz körbe a fejed fölött néhányszor - és persze nem árt egy alapos szellőztetés sem.

Légfrissítőként a friss citrom is nagyon hatásos, leginkább hűtőben használható, de miután az ecet elvégezte a „munka” nagy részét, a fűtőtestre egy kerámiatálkába tegyél vizet, abba pedig csepegtess frissen facsart citromlevet. A maradék citromot, vagy akár egy narancs lepucolt héját is a radiátorra teheted, sokat fog javítani a levegőn.

Persze ezek előfeltétele, hogy a bűzt árasztó maradékokat jól záródó szemeteszsákban gyűjtsd össze.

A legsürgősebb teendőket máris elvégezted, a többit hagyhatod 2-ára. A vörösborral leöntött szőnyeget, ha nem törölted le azonnal, akkor úgyis mindegy, hogy 1 vagy 2 nap után kezdesz hozzá.

A leghatékonyabb folteltávolító módszer, ha a vörösbor-foltot leöntöd egy kevés fehérborral, majd nedves szivaccsal töröld át: különös, de kiválóan semlegesíti a vörös színt, a maradék halvány foltot pedig sóval és szódabikarbónával szórd le, hagyd hatni 10-15 percig, utána pedig porszívóval tüntesd el a nyomokat.

Ugyancsak hatékony a szódabikarbóna a zsíros foltok ellen, a papírtörlővel már nem felszedhető foltra szórj szódabikarbónát és nagyjából egy óra múlva porszívóval, szárazon eltávolíthatod a szövetből a ronda nyomot, de a falra kenődött ismeretlen maszatokra is igen hatékony szer ez a teljesen természetes por, ha nagyon kevés vízzel sűrű keveréket készítesz belőle.

Mire a vészhelyzeteket elhárítod, már vége is az első napnak, és nyugodt lehetsz, mert nem a káosz közepén kell álomra hajtanod a fejed, de mégse takarítottál úgy igazán, ami veszélyeztetné az év hátralévő napjait.

A többi pakolást és rendrakást meg nyugodtan meghagyhatod a következő napra, hidd el: nem fog elszaladni!

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.