A természetestől a csillogóig...

Karácsonyi díszek papírból- légy kreatív!

A papír az egyik legformálhatóbb alapanyag, amiből könnyen és gyorsan készíthetünk díszeket. Megkönnyíti a feladatunkat az is, hogy rengeteg papírféle létezik, a természetestől a csillogóig, a puhától a vastagig, így a kreativitásunk is határtalan lehet!

2010.12.23 16:00tutitippek.hu

Íme néhány tipp karácsonyi díszek papírból való készítéséhez, amit sok szép és egyszerű példa követ..

Díszek papírból

* Valójában akármilyen papírt felhasználhatunk – a legolcsóbb rajzpapírtól kezdve a legdrágább kézi szövésű papírig. De nem mindegy, hogy mit mire alkalmazunk. Olyan díszek készítéshez, amelyek tartást igényelnek, vagy sok nedvességet szívnak fel dekoráció közben (pl festék, ragasztó), csakis kemény, kartonpapírt alkalmazzunk!

* A karácsony közeledtével (és az ünnepek után) soha ne dobjunk el újrahasznosítható papírt – borítékok, csomagolópapírok, kártyák, magazinok, újságpapírok, szalagok mind felhasználhatók karácsonyi díszek készítéshez.

* Sütőpapír, zsírpapír és pauszpapír nem csupán karácsonyi sablonok rajzolásához használható, de könnyen készíthetünk egyszerű hópehely formát, girlandot vagy szalagokat belőlük.

* Fényes, mintás, csillogó, de akár egyszerű csomagoló papírok nem csupán ajándékok csomagolására használhatók, de díszek és karácsonyi kártyák készítéshez is.

* A papír díszek készítéshez általában ollóra vagy sniccerre, esetleg tűzőgépre van szükségünk – továbbá ragasztóra és vonalzóra.

* Öntapadós papírok, matricák ideális alapanyagok kisgyerekek számára, amelyekkel nagyon gyorsan és egyszerűen dekorálhatunk kártyákat, függőket, mécses tartókat, de akár ablakot, terítőt és bútorokat is.

Papírtechnikák

* Papírmasé – hulladékpapírból, tojástartóból, puha kartonokból papírpépet lehet készíteni, ami ideális gömbök, emberkék készítéshez, hiszen csupán csiríz szükséges hozzá (2 dl víz plusz 3 tk liszt – 2 percig sűrű krémessé főzzük)). Az elkészült tárgyat dekorálhatjuk festékkel, csillámporral, tollakkal stb.

* Szalvétatechnika – (decoupage) papírból (nem csupán szalvétából!) Kivágott mintákat ezzel a technikával rádolgozhatjuk többféle felületre – legyen az cserép, porcelán, üveg, fa, karton, gyertya, fém, textil), így karácsonyi motívumokkal nagyon könnyen átvarázsolhatunk egy hétköznapi tárgyat vagy egy régi díszt.

* Hajtogatás – a japán origami technikája már iskolás gyerekek által is könnyen elsajátítható, fantasztikus díszek készíthetők gyorsan és egyszerűen. Ugyanígy a kínai papírdíszek (pl lampionok, hajtogatott és metszett formák) elkészítése sem bonyolult.

* Borítás – régi díszeket vagy nem karácsonyi jellegű dekorációs elemeket ünnepiessé varázsolhatjuk díszes papírba csomagolva, beborítva. 

* Ragasztás – a legtöbb papír ragasztásához nincs szükség erős ragasztóanyagra. Gyerekek számára ideális (és olcsó!) a csiriz, vagy a PVA ragasztó (az utóbbit keverjük el vízzel 50:50 arányban), vékony papírlapokhoz egy ragasztóstift, amely nem hullámosítja a papírt (ilyen már van színes és csillámos verziókban, amikkel dekorálni is lehet!).

Komolyabb díszekhez alkalmazhatunk ragasztópisztolyt is, ezt csakis haladóknak ajánljuk!

Továbbá hasznos lehet egy tubusragasztó spray és ragasztószalagok (egy és kétoldalas) is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.