A nagyi étkészlete marad!

Karácsonyi "porcelán-para"

Karácsonykor előkerül a féltett étkészletünk, nagymama porcelánja és poharakból is a legszebbeket tesszük remegő kézzel az ünnepi asztalra, hiszen ezek mindannyiunk féltett kincsei.

2010.12.23 13:04ma.hu

A hatalmas vendégsereg után a mosogatás az, ami megtizedeli a tányérokat, poharakat, akármennyire is próbálunk vigyázni rájuk a tisztításkor.

Bár Josephine Cochrane, az első mosogatógép feltalálója életében sosem mosogatott, de őt is igen bosszantotta, hogy porcelánétkészletének darabjai gyakran esnek áldozatul az ügyetlen mosogatás következtében.

A megoldást az ő találmánya jelentette. Az elmúlt évek során mind szerkezetileg, mind „kémiájában” rengeteget változott a gépi mosogatás, alkalmazkodva a XXI. század kényelmi és környezetvédelmi előírásaihoz.

Cochrane asszony addig törte a fejét a mosogatógép megalkotásán, mígnem el is készítette azt, majd a szerkezetet 1886-ban szabadalmaztatta is.

A korai mosogatógépek azonban meglehetősen nagyok és nehezen használhatók voltak, a dróttal elválasztott porcelánokat forró, szappanos víz öblítette el, ez után még kézzel kellett eltörölgetni a tányérokat.

A hagyományos tisztító tabletták kezdetben felerészt foszfátokat tartalmaztak, amelyeknek súlyos környezetkárosító hatása volt.

Bár a vízkőképződést megakadályozták, de az ipari szennyvizekbe kerülve tavak és folyók, természetes vizek algásodását okozta. 2004-ben a BASF laboratóriumában született meg a foszfát problémára a megoldás: a Trilon M nevű metil-glicin diecetsav.

Az ökohatékonysági vizsgálatok azt mutatták, hogy a Trilon M a foszfátokhoz hasonló hatékonysággal akadályozza meg a vízkőképződést, és nincs káros hatással a természetes vizek ökológiai egyensúlyára.

Az amino-karboxilátok csoportjába tartozó szerves komplexképző anyag, a Trilon M nyerte a BASF 2010-es innovációs díját, amelyet a társaság minden évben valamely kiemelkedő ötletért vagy kiemelkedő eredményért ítél oda.

A mai berendezéseknél a vízfogyasztás is jelentősen eltér az elődökétől, hiszen napjainkban különös figyelmet fordítanak a gyártók az energiatakarékosságra, legyen szó akár a villany-, akár a vízszámlánkról. „A modern mosogatógépek egy mosási ciklus során mindössze 10 liter vizet és kevesebb, mint 1kWh energiát fogyasztanak el” – mondja Prof. Dr. Rainer Stamminger, a Bonni Egyetem Háztartási-technológiai Intézetének kutatója. A bonni intézet nemrégiben Európa szinte minden országára kiterjedően felmérést készített a mosogatási szokásokról.

„Kézi mosogatással, bármennyire is igyekszünk, nem lehet olyan alacsony vízfogyasztást elérni, mint egy mosogatógéppel. Használatuk által ráadásul körülbelül egy órányi időt takarítunk meg naponta – ez pedig éves szinten majdnem 50 napnak felel meg!” – tette hozzá Stamminger.

Így könnyen kiszámolhatjuk, az ünnepek alatt mennyi időt spórol nekünk a mosogatógép, amellett, hogy a nagyanyáink féltett porcelánját is megőrzi az utókor számára!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.