Bárhogy díszíthetjük, ha megsült

Készíts karácsonyi mézes kekszeket!

A következő karácsonyi mézes kekszek elkészítése roppant egyszerű, így kezdők is kipróbálhatják. Valójában ez egy karácsonyi alapkeksz recept, amit sütés után ízlés szerint díszíthetünk.

2010.12.17 08:00tutitippek.hu

Hozzávalók

* 15 dkg búzaliszt * Fél tk sütőpor * Fél tk őrölt fahéj * 1 csipetnyi őrölt szegfűszeg * 5 dkg puha vaj vagy margarin * 5 dkg barna nádcukor (puha) * 1 tojás * 2 ek méz

Elkészítés

1. A tojást a mézzel elkeverjük.
2. Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, sütőport, fahéjat és szegfűszeget.
3. A vajat elkeverjük a cukorral, majd a liszthez adjuk, eldolgozzuk.
4. A tésztát lisztezett deszkán 5mm vastagra kinyújtjuk, majd karácsonyi formákkal kinyomjuk.

A kekszeket sütőpapírral borított tepsibe helyezzük, pálcikával lyukat szúrunk azon a ponton, ahonnan függeszteni szeretnénk őket.

5. 170 fokra előmelegített sütőben, kb 15 percig sütjük. Akkor jó, ha már nem nedves a keksz alja.

6. Rácson hűlni hagyjuk. Másnap dekoráljuk.

Tippek

* A kekszeket tároljuk légmentes dobozban vagy üvegben – akár egy hétig is - felhasználás előtt.
* A kekszeket dekorálhatjuk cukormázzal, porcukorral vagy csoki mázzal. Olvasztott cukorral ragaszthatunk rájuk konyhakész fondant motívumokat, ehető csillám flittereket, golyókat.
* A tészta fagyasztható, így érdemes dupla adagot készíteni, majd a felét lefagyasztani.
* A fagyasztott tésztát a hűtőszekrényben hagyjuk kiengedni!
* A tésztát robotgéppel is elkészíthetjük – így még egyszerűbb és gyorsabb a keverés folyamata (a vajat ebben az esetben nem szükséges a cukorral kikeverni, hanem a liszthez adjuk a cukorral együtt).
* Ha a tészta a nyújtódeszkára ragad, akkor ajánlatos a tésztát a hűtőszekrénybe tenni 20-30 percre (ez leginkább margarinnal készült tésztánál szükséges), és utána kinyújtani.
* A karácsonyi mézes kekszek elég sokáig fogyaszthatók, így ideális díszek lehetnek a karácsonyfán. Remek karácsonyi ajándékként is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.