Miért teszik ezt a nőkkel az etiópok?

Döbbenet- kínokat élnek át a tányérajkú nők

A mursi (vagy murzu) egy etióp nomád törzs, közel a szudáni határhoz. A 2007-es népszámlálás során mintegy 7500 mursit vettek nyilvántartásba. Közülük csak mintegy 448 él városi környezetben.

2010.12.08 15:08drinfo.hu

A mursi törzs asszonyai és lányai tányérajkukról váltak híressé Afrikai néger törzseknél szokás megnyújtani az ajkat tenyérnyi fakoronggal.

Nehezen hihetõ az az elmélet, miszerint azért tették tányérajkúvá asszonyaikat, hogy az arab nõrablók gusztusát elvegyék tõlük. Állítólag azt tapasztalták, hogy a nyújtott ajkú lányok nem kellenek az arab háremekbe.

Csókra ugyan nem alkalmas a tányérajak, de ez a tányérajkú törzseknél amúgy is ismeretlen.

Hogyan készül a tányérajak?

Amikor a mursi lány eléri a 15-16. életévét, az alsó ajkát bemetszik, és kezdetben kisebb fadarabot illesztenek be a nyílásba.

Ezt az idő előrehaladtával egyre nagyobb méretűre cserélik. Megfelelő nagyságúra nyújtván a rést, a fadarabot a nők ékességére, az anyag lapostányérra váltják...

Minél nagyobb a tányér mérete, annál értékesebb lesz a menyasszony, így annál több hozomány üti a büszke lányos apa markát.

A beavatkozás cseppet sem veszélytelen: a primitív higiénia miatt az ajak gyakran elfertőződik, a begyógyulatlan, gennyes sebek pedig maradandóan megbélyegzik a nőket a tányér eltávolítása után is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.