Tíz kategóriából ötben diadalmaskodtak

Ismét a britek nyerték a Nemzetközi Emmy-díjak javát

Az elmúlt évekhez hasonlóan brit produkciók és művészek nyerték a Nemzetközi Emmy-díjak javát New Yorkban, a tíz kategóriából ötben diadalmaskodtak, de jutott az elismerésből dél-koreai, portugál és argentin műsoroknak is, a tehetségkutatóiról elhíresült Simon Cowell pedig tiszteletbeli díjat kapott.

2010.11.23 10:56MTI

A televíziós Oscar-díjként is emlegetett Emmy-díj nemzetközi - vagyis az Egyesült Államokon kívüli produkciókat és művészeket jutalmazó - változatát immár 38. alkalommal osztották ki helyi idő szerint hétfő este. A legjobb színésznek járó díjat Bob Hoskins brit színész nyerte a The Street című sorozatban nyújtott alakításáért.

Hoskins egy alkoholizmusból felépülő bártulajdonost alakít a szériában, amely Manchester egyik utcája lakóinak különálló történeteiről szól.

A legjobb színésznő a szintén brit Helena Bonham Carter lett az Enid Blyton gyermekkönyvszerző életét bemutató Enid című alkotásért. A díjért versenyben volt Iris Berben német színésznő is, aki a Krupp iparbirodalom egyik örökösnőjét alakította.


A brit produkciók közül a Shaun the Sheep (Shaun, a bárány) diadalmaskodott a gyermekeknek és fiataloknak készült legjobb alkotások mezőnyében, az Andrea Levy regényén alapuló Small Island című produkció pedig a legjobb televíziós film/minisorozat kategóriájában nyert díjat.

A Small Island Nagy-Britanniába érkező és fajgyűlölettel, valamint szegénységgel szembenéző jamaicai bevándorlók története, amely a II. világháború idején és az azt követő években játszódik.

Simon Cowell brit televíziós producer tiszteletbeli Emmy-díjjal gazdagodott, az X-Faktor és a Got Talent tehetségkutató műsorok atyja, a Pop Idol és az American Idol egykori zsűritagja Rupert Murdoch médiacézártól vehette át a díjat.

A legjobb vígjáték izraeli alkotás lett, az angol címén Traffic Light - Közlekedési lámpa - a harmincas éveit taposó három barát kapcsolatairól szól. A telenovellák versenyében portugál alkotás diadalmaskodott, a sorozat három nőről szól, akiknek élete egy repülőgép-szerencsétlenség után keresztezi egymást.

Argentin műsor, a heti rendszerességgel jelentkező CQC szatirikus hírkommentáló adás nyerte az előre megírt forgatókönyv nélküli legjobb szórakoztatóműsornak járó díjat.

A dél-amerikai országból érkezett vendégsereg óriási üdvrivalgással fogadta a bejelentést, a műsort 1999 óta minden évben jelölték, de csak most kapott díjat.

A legjobb művészeti, kulturális műsor díjat nyerte a Ion B szerint a világ című román alkotás.

A Magyarországon is vetített film egy bukaresti hajléktalanról szól, aki alkotásai és egy fiatal galériatulajdonosnak köszönhetően hazája kiemelkedő kortárs művészei közé kerül.

A dokumentumfilmek kategóriájában dél-koreai alkotást jutalmaztak, a Mom and the Red Bean Cake (Anya és a vörösbabos sütemény) egy gyermekét apa nélkül nevelő, gyógyíthatatlan gyomorrákkal küzdő anyáról szól, aki süteményárusítással segíti családját.

Tiszteletbeli díjat kapott Lorne Michaels, az 1975 óta futó Saturday Night Live (SNL) című műsor kitalálója és producere is. A televíziós szakember Jimmy Fallon komikustól és Alec Baldwin színésztől, az SNL gyakori résztvevőjétől vehette át a szobrocskát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.