A találmány érintésre érzékeny

Előállították a mesterséges bőrt

A biotechnológia szakértői érintésre érzékeny elektronikus bőrt állítottak elő, amivel jelentős előrelépést tettek a robotikában és a művégtaggyártásban.

2010.10.29 15:00napidoktor.hu

A laboratóriumban tesztelt anyag szinte ugyanazokra a nyomásokra reagál ugyanolyan sebességgel, mint az emberi bőr – számoltak be a kutatók a brit Nature Materials folyóiratban.

Bár még vannak nehézségek, a felfedezésnek köszönhetően hamarosan fejlettebb, érintésérzékeny modellekkel válthatjuk fel a mai esetlen robotokat és mesterséges végtagokat.

„Az emberek általában képesek úgy fogni egy törékeny tojást, hogy ne törjék el” – mondta a kutatást vezető Ali Javey, a Kaliforniai Egyetem számítástechnika professzora.

„Ha például valaha olyan robotot szeretnénk készíteni, amely leszedi az asztalt, biztosra kell mennünk, hogy közben nem töri össze a borospoharakat.”

A Javey kutatócsoportja által kifejlesztett „e-bőr” germániumból és szilikonból készült nanovezetékek mátrixából áll, amelyet ragacsos poliimid filmmé sodornak össze.

A szakemberek ezután nano-méretű tranzisztorokat helyeztek a tetejére, amit rugalmas, nyomásérzékeny gumival fedtek.

A 49 négyzetcentiméteres prototípus 0 – 15 kPa nyomás érzékelésére képes, ami olyan hétköznapi tevékenységekkel járó nyomásnak felel meg, mint a számítógépen való gépelés, vagy valamilyen tárgy fogása.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói Zhenan Bao vezetésével más megközelítést alkalmaztak.

Ők olyan gumifilmet használtak, melynek vastagsága nyomás hatására megváltozik, és a változást az anyagba ültetett kondenzátorok mérik. Ez az anyag azonban nem nyúlik.

„Az anyag reakcióideje az emberi bőréhez hasonló, nagyon, nagyon gyors, a másodperc ezred része” – nyilatkozta Bao.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azonnal érezhetjük a nyomást.

John Boland, a dublini Trinity College nanotudósa szerint az eredmények óriási áttörést jelentenek a mesterséges intelligencia területén. A szakértő különösen az előállításhoz szükséges költségkímélő alkatrészeket dicsérte.

Az emberi érzékelést utánzó elektronikus eszközök kutatásában napjainkban kiváló helyettesítők állnak rendelkezésre a látás és a hallás terén, a szaglásban és az ízérzékelésben azonban nem ilyen jó a helyzet. A szakértők azt is elismerik, hogy a legnagyobb lemaradások a tapintás elektronikus helyettesítésében vannak.

Egy kisgyerek még a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységekben, például a fogmosásban, újságlapozásban vagy öltözködésben is legyőzné a legmodernebb robotokat.

Az új találmánynak egyelőre vannak hiányosságai, mert az elektronikus bőr csak állandó nyomásra képes reagálni, míg az emberi bőr összetettebb érzékelésre is képes.

A kutatók azt remélik, hogy a jövőben olyan mesterséges bőrt gyárthatnak, amelybe olyan érzékelőket ültetnek, melyek vegyi anyagokra, biológiai anyagokra, hőmérsékletre, nedvességre, radioaktivitásra és szennyező anyagokra is reagálnak, és az emberi idegrendszerhez csatlakoztatva majdnem ugyanolyan teljesítményre képes, mint az emberi bőr.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.