A téli depresszióról

Hogyan vészeljük át a sötét és hideg évszakot?

Mindenkinek vannak jobb és rosszabb időszakai. A téli depresszió pedig a rossz passzban lévőket sem kerüli el.

2010.10.26 12:00napidoktor.hu

A téli hónapok közeledtével a nappalok rövidülnek, az éjszakák egyre hosszabbak és hidegebbek lesznek, a madarak délre költöznek, az emlősök téli álomba merülnek.

Gyakran mi, emberek is legszívesebben visszahúzódnánk a barlangunkba, hogy ott vészeljük át a sötét, nyirkos, hideg évszakot. Amikor a dolgok kevésbé jönnek össze, ahogy mondani szokás, hullámvölgybe kerülünk, máskor pedig, amikor minden rendben, akkor egészen a hegyen érezzük magunkat.

Az ilyen kisebb ingadozások természetesek, de ha minden ok nélkül, pusztán az időjárás miatt, tartósan rosszul érezzük magunkat, elkedvetlenedünk, és kimozdulni sincs kedvünk, az már téli depresszióhoz vezethet.

A téli depresszió elsősorban a természetes fény hiánya miatt alakul ki. Jellemző tünetei a fáradtságérzés, az aluszékonyság, a kedvetlenség, a visszahúzódottság, a nyugtalanság, a bőrviszketés, a kézremegés, különböző emésztési zavarok, az édességek utáni olthatatlan vágy, és ebből következően az elhízás.

A tünetek miatti aggodalom tovább növeli a depressziót, az önértékelés gyengül, a motiváció csökken. Az emberek többsége akkor érzi jól magát, ha elfoglalt, depresszióban viszont a cselekvőképesség romlik, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

Ha néhány jellemzőben magadra ismertél, az még nem jelenti azt, hogy te is téli depresszióban szenvedsz.

A tünetek sok egyéb más dolgot is jelenthetnek, és rövidebb ideig egészséges embereknél is előfordulnak. Viszont jó ha előre felkészülsz! Semmi pánik, nem valami közeledő katasztrófa ellen kell felvértezned magad, csupán érdemes egy kicsit más szemszögből nézni a dolgokat.

Találd meg az évszak szépségét! Menj el sétálni a barátaiddal az erdőbe vagy a hegyekbe, vedd elő a korcsolyádat és nézz ki a műjégre, keresd fel a sült gesztenye árusokat a körúton, gyújtsd gyertyákat a lakásban…

Ha élénkíteni szeretnéd magadat, csavarj piros színű égőt a hálószobád lámpájába, a meghitt békés hangulat megteremtéséhez pedig használj zöld árnyalatokat!

Díszítsd fel a lakást, cseréld le a függönyöket színesebb anyagokra, citromsárga és más világos árnyalatú textillel a lakás is világosabbnak fog tűnni a sötét, nehezen induló reggeleken.

Hívass elő régi fényképeket és készíts fotóalbumot, az ünnepekkor, ha összejön a család, jó hangulatot teremthetsz majd a régi emlékek felidézésével.

Ha friss fenyőágakból asztaldíszt készítesz, vagy ha egyszerűen csak az ajtó fölé erősítesz egy-két csinosabb ágat, a fenyvesek friss illatát varázsolhatod a lakásba.

Ha estére feszültnek érzed magad, végezz lazító gyakorlatokat, a rossz hangulatot, az ingerlékenységet és az idegességet könnyen elűzi a halk zene és egy csésze forró tea.

Az erre használt egyik legősibb gyógynövény az antidepresszáns hatású orbáncfű (Hypericum perforatum), melynek pozitív hatásait már a középkorban felfedezték, ezért is nevezték a "lélek napsugarának".

Használd ki a hosszú téli estéket, és engedj meg hosszabb pihenőt magadnak, amikor csak magaddal foglalkozol és elmélyedhetsz a gondolataidba!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.