Ma van a Menopausa Világnapja

Az érintett nőknek csak töredéke kap megfelelő kezelést

A menopausa időszaka 50 éves kor körül következik be, 3-5 éves hormonális változás eredményeként. Ma Magyarországon az érintett nőknek csak töredéke kap megfelelő kezelést.

2010.10.18 16:00ma.hu

Ilyenkor minden nő egy alapdilemmával szembesül: a hormonhiány okozta kellemetlenségeket válassza vagy ezek kikerülése érdekében a hormonkezelés kockázatait vállalja.

Mindez egyénileg változhat, minden változókorba lépett nőnél személyre szabottan kell dönteni, és kiválasztani a megfelelő kezelést annak érdekében, hogy a fennálló rizikófaktorok mellett a menopausa miatt kialakuló ösztrogén hiány következtében a lehető legkevesebb esély legyen súlyos betegségek kialakulására.

Ez a kezelés nem feltétlenül csak hormonkezelés lehet, nagyon fontos az egészséges életmód követése is– magyarázza Dr. Pap Károly, a 15 éve megalakult Magyar Menopausa Társaság elnöke.

A Társaság legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet az országos Menopausa Ambulancia hálózatra, hiszen elsősorban itt érhető el az a szűrés és rizikó feltárás, amelynek eredményeként a megfelelő kezelésről is dönteni lehet.

Magyarországon mintegy 700 ezer nő érintett, azonban többek között a negatív társadalmi megítélés is nehezíti a betegek dolgát, hogy problémáikkal a megfelelő orvoshoz forduljanak és megfelelő kezelést kapjanak a rizikó maximális csökkentése érdekében. A legjobb időkben Budapesten az érintettek csak kb. 5%-a kapott kezelést.

A Menopausa Ambulancia hálózat 1995-ben kezdte meg működését, 2002-ben országosan mintegy 90 szakambulancia működött. 2002-től kezdve azonban drasztikusan csökkent a kezelt betegek száma – a 64.000-es betegszám az egynegyedére esett vissza, majd pedig megszűnt az alkalmazott gyógyszerek támogatása is, így a mintegy 750%-os gyógyszerár emelkedés is sújtotta a kezelt betegeket.

Az okok között keresendő az is, hogy egy alaptalan ellenérzés alakult ki a hormonkezelésektől, a lehetséges káros mellékhatásoktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.