Nincs különbség közed és a pasik között

Le a sztereotípiával: a lányok is jók matekban

A legújabb felmérések szerint a nők és a férfiak matematikai képességei teljesen hasonlóak.

2010.10.18 19:00medipress.hu

A tudósok összesen 242, 1990 és 2007 között készült kutatás eredményeit hasonlították össze, amelynek során 1,3 millió ember matematikai képességeit vizsgálták meg.

A kutatási eredmények alapján úgy tűnik egyáltalán nincs különbség a matematikai képességeket illetően a két nem tagjai között.

Bár a szociális tudományokkal foglalkozó szakértők szerint sincs különbség a férfiak és a nők matematikai tudásában, sok szülő és tanár még mindig úgy gondolja, hogy a fiúk sokkal jobbak matekban, mint a lányok.

"Ez könnyedén eltérítheti a nőket attól, hogy matematikával foglalkozó munkakört válasszanak maguknak - nyilatkozta Janet Hyde, a Wisconsin-Madison pszichológia professzora

- Ez a fajta sztereotípia igen veszélyes, hiszen befolyásolja nemcsak a pályaválasztást, de az iskolai és munkahelyi teljesítményt is."

A kutatás részletes leírása a Psychological Bulletin című szaklap október 11-ei online kiadásában olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.