Naponta 100 hajszálat veszítünk

A hajápolás tudománya

Kevesen tudják, hogy egy ember naponta legkevesebb 100 hajszálat veszít természetes úton. A fejbőr automatikusan cseréli a hajszálakat, és minden kihullott darab helyett újat növeszt.

2010.10.06 13:00napidoktor.hu

Ha gyakran mosunk hajat, a már lazulóban lévő hajszálakat az erőteljes mosás kiemeli helyükből, és így több napi mennyiségtől előre megszabadulhatunk.

A lefolyóban talált hajtömeg tehát nem jelent feltétlenül kóros hajhullást.

A hajápolás tudománya

A sérült hajszálak sokkal hajlamosabbak az elektrosztatikus feltöltődésre (szikrázás, pattogás), mint az egészségesek, mert a károsodott hajszálak esetében az egyébként nem elérhető belső kéregállomány, mely eleve töltéssel rendelkezik, érintkezésbe kerül a külvilággal.

Nemrégiben került tudósok érdeklődésének középpontjába, hogy bár a hajszál már nem él, mégis "élő felvételt" hordoz magában azokról a hatásokról, melyek az őt kinövesztő szervezetet érték növekedésének mintegy ezer napja során.

A hajszál fény- vagy elektronmikroszkópos vizsgálatával számtalan öröklött és szerzett rendellenesség kimutatható.

Ne próbáljuk hajunkat szárazra dörzsölni vagy erőszakosan kifésülni mosás után, mert a hajszálak nedves állapotban a legsérülékenyebbek!

Ne szárítsuk forró levegővel a hajunkat, és ne használjunk hajsütővasat sem, mert a hajszálakat a belsejükben hirtelen elpárolgó víztartalom szétroncsolja!

Ne használjunk dauerhoz és szőkítéshez vegyszereket, mert ezek az agresszív kemikáliák szétmarják a hajszálak anyagát, az pedig semmivel sem regenerálható!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.