Évente kb. 700 nő hal meg méhnyakrákban

Az életmentő nőgyógyászati szűrés

A különböző szűrővizsgálatoknak köszönhetően elkerülhetők a súlyos betegségek, kellemetlen kezelések sokasága, műtétek esetleg a rokkantság vagy maga az élet elvesztése is. Méhnyakrák következtében Magyarországon évente kb. 700 nő hal meg

2010.10.04 11:00medipress.hu

Ezek a lányok, asszonyok olyan betegségnek esnek áldozatul, ami ma, ha időben felfedezik, tökéletesen gyógyítható. Minden nemi életet élő nő részére minimum évente javasolt a rákszűrés.

A vizsgálat nem fájdalmas, egyszerű, gyors, vattával borított pálcával a méhnyak nyálkahártyájáról vesznek mintát. A méhnyakrák kialakulása lassú folyamat, tüneteket nem okoz.

A korai stádiumban nem kell csonkoló műtétet végezni, ha fogamzóképes a megbetegedett nő, a tökéletes gyógyulás után gyereket is vállalhat. A rosszindulatú folyamat a hámrétegben kezdődik, és évekig ebben a stádiumban marad.

Amikor azonban tovább terjed a baj, áttétek keletkeznek, rosszabb az esély a gyógyulásra még a radikális műtét és a sugárterápia mellett is.

Akár ennél is gyakoribb ellenőrzésre is szükség van azoknak, akik korán – 18 éves kor előtt – kezdték meg a szexuális életet, akik gyakran váltanak partnert, és akiknek családjában egyenes ági felmenők között előfordult egyenes ági felmenők között előfordult nőgyógyászati rákos megbetegedés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.