Talán van olcsóbb eljárás is

Semmit sem ér a szív- és érrendszeri betegségek szűrése?

A páciensekről tárolt egészségügyi adatok elemzése olcsóbb és ugyanolyan hatékony módja a nagy szív- és érrendszeri kockázattal rendelkezők kiemelésére, mint valamennyi 40 és 74 év közötti ember szűrése - mutatták ki hétfőn megjelent tanulmányukban brit kutatók.

2010.04.26 11:53MTI

A British Medical Journal című orvosi folyóiratban közzétett kutatás megkérdőjelezi az évente mintegy 250 millió fontba - 76,3 milliárd forintnyi összegbe - kerülő szűrési program hatékonyságát, amelyet a brit kormány 2008-ban vezetett be, egyszersmind felveti, hogy a forrásokat eredményesebben fordíthatnák célzottan a nagy kockázatú páciensekre.

Mint Simon Griffin kutatásvezető, a nagy-britanniai Orvosi Kutatási Tanács (MRC) epidemiológiai részlegének munkatársa elmondta, tanulmányuk azt mutatta, hogy a világválság és a krónikus betegségek növekvő terhe által szorongatott egészségügyi költségvetések mellett az illetékes hatóságoknak alaposan át kellene gondolniuk a drága szívszűrő terveket. Griffin és kutatócsoportja közel 17 ezer, 40 és 74 év közötti európai férfi és nő adatait elemezte, akiknek a tanulmány kezdetekor nem volt szívproblémájuk vagy cukorbetegségük.

Több különböző szűrési stratégiát vetettek össze annak megállapítására, hogy melyik a leghatékonyabb. Ezek között volt a 40-74 évesek behívása érrendszeri szűrésre (amint a jelenlegi brit program teszi), az 50-74 évesek berendelésen alapuló szűrése, a túlsúlyos emberek behívásos szűrése, a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kérdőív kitöltetése a páciensekkel, majd bizonyos pontszám fölött berendelésük, valamint az, hogy csupán azokat a pácienseket hívták be további vizsgálatokra, akiknek korábbi egészségügyi adatai magasabb kockázatot jeleztek. A kutatók megállapították, hogy az utolsó stratégia éppen olyan hatékony volt az újonnan előforduló szívproblémák megelőzésében, miközben kiadásokat takaríthat meg.

A negyven helyett 50 évesen megkezdett általános szűrés is hasonló eredményekkel járt. A május 6-i választásra készülő brit konzervatív párt korábban már jelezte, hogy várhatóan elveti az érrendszeri szűrőprogramot, ha hatalomra kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.