A férfiakéhoz hasonlít, de kevesen használják

Női óvszer: a magyar nők nem szeretik

Magyarországon a gyógyszertárakban vagy akár az interneten is kaphatók nőknek kifejlesztett, a férfiakéhoz hasonló óvszerek, ám a hazai szakemberek tapasztalatai szerint elenyésző azok száma, akik valóban ismerik és használják is ezt a fajta fogamzásgátló módszert.

2010.09.20 09:00medipress.hu

Washington DC-ben hamarosan ingyen hozzáférhetővé válnak majd a nők számára készített óvszerek olyan területeken, ahol magas a HIV fertőzöttek aránya.

"Eméletileg már Magyarországon is kapható a nemkívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére szolgáló szexuális eszköz, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyáltalán nem elterjedt ez a fajta védekezési módsze hazánkban"
- mondta a Medipress-nek Dr. Polgár Zoltán, szülész - nőgyógyász.

Megerősítette a főorvos álláspontját a Durex óvszerforgalmazó cég 2006-ban, Magyarországon végzett Szexuális Jóllét Kutatása is, mely szerint a megkérdezettek mindössze 0,8 százaléka használja a női óvszereket.

Még mindig a hormon tartamú tabletták és a férfi kondomok vezetik a fogamzásgátlási listát hazánkban.

"Ennek oka az is lehet, hogy nehezen lehet beszerezni a női óvszerek Magyarországon
" - mondta Dr. Lázár Erika szülész-nőgyógyász.

Pedig allergiás reakciókat nem okoz, mert latex helyett poliuretánból készül, mely egy vékony de erős anyag. A női kondom mind két végén egy-egy gyűrű található.

Egyik felét a vaginába, másikat pedig a hüvelybejárathoz kell illeszteni.

Így akár 75-80 százalékos biztonságot is nyújt a nemi aktus közben.

Az óvszer története

 Az első óvszert szövetből készítették, de ennek nem nagyon volt hatása a fogamzásgátlásnál. Az első eredményes óvszert birkabélből, vagy másmilyen állatbélből készítették.

Már Casanova is használt óvszert, amit a 18. században English Overcoat-nak neveztek (=angol kabát), ami megvédett a rettegett szifilisztől. A neve eredetéről több elmélet létezik.

Az egyik az, hogy neve Dr. Condom ezredestől ered, aki II. Károly angol király orvosa volt, és az állatbelet ő ajánlotta a fogamzás- és a fertőzésgátlás érdekében. A másik variáció egy szókombináció; „con“ (olasz., ill. latin „cum“, mint „-val, -vel“) és „doma“ (latin „domus“, mint “ház” vagy „kupola“).

Charles Goodyear 1839-ben készített egy úttörő találmányt: a gumi vulkanizálását. Ez lehetőséget adott a gumi előállításához, ami vízálló, meleg- és hidegálló. 1855-ben állították elő az első gumi óvszert, amit 1870-ben már csak 2 mm vastagra gyártottak.

Női óvszer


A női óvszer egy a 90-es évek óta megjelent fogamzásgátló eszköz, amely működésében nagyon hasonlít a férfiaknak készült változatához. Kb. 18 cm hosszú és vékony, nagy szakítószilárdságú műanyagból (polietilén vagy poliuretán) készül.

A két végén különböző átmérőjű gyűrűk találhatóak, amelyek közül a nagyobbikat a szeméremajkak támasztják meg, míg a kisebbet - mintegy pesszáriumként - a hüvelybe kell feltolni.

Előnye, hogy alkalmazása nem függ a pénisz merevségétől, és hogy akár a nemi közösülés megkezdése előtt 10 órával korábban is felhelyezhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.