Mitől működik jól egy kapcsolat?

Gerendás Péter: Fontos megtalálni a másik felünket

Gerendás Péter szerint a jó házasság alapja, hogy megtaláljuk a minket kiegészítő "másik felet", de a harmonikus kapcsolatért folyamatosan dolgozni kell.

2010.09.14 15:29Sztárportré

Gerendás Péter 1956. április 13-án született, a zenei pályán viszonylag későn, csak érettségi után indult el. Először a Déryné Színházban játszott színészként, majd a Los Pachungos együttesben dél-amerikai zenét játszott, ekkor felvételizett a Konzervatóriumba is, ahol jazz-ének szakon végzett 1979-ben.

Saját zenekarával, a Lámával többek közt az LGT-vel és Zoránnal járták a világot határon innen és túl, 1983-ban az LGT-vel körbejárták Angliát, később pedig az Oxygén nevű zenekarral Norvégiában szerzett hírnevet. 1987-es hazatérése után megnyerte az MTV Magyar Dalok című versenyét, dalszerzőként Zorán, Koncz Zsuzsa és Friderika mellett tűnt fel a neve.

Első önálló lemezét 1992-ben adta ki, két évvel később került a boltokba A deszkákon című albuma, ugyanebben az évben Liszt Ferenc-díjat kap. A következő évek is eredményesnek mondhatók mind a lemezek, mind a díjak tekintetében: az 1999-es év zeneszerzőjeként büszkékedhet a Huszka Jenő-díjjal, énekesként pedig az Emerton tünteti ki.

A díjak 2001-ben kiegészülnek egy Radnóti Miklós-díjjal, közben az újabb és újabb lemezek sem maradnak el, a Kamaszkorom legszebb dala című albumban például vonósnégyessel dolgozza fel a 60-as és 70-es évek legismertebb dalait, év végére kiadja Új dimenziók című lemezét, 2003-ban pedig dupla lemezen adják ki a februári George Harrison Emlékkoncert anyagát.

Számos újabb nagylemez, szakmai siker és díj után megkapja az egyik legnagyobb állami elismerést: 2008. március 14-én a köztársasági elnök kitűzi rá a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

Fotó: bulvaros.hu

Dalai tele vannak érzelemmel és életbölcsességgel, a Sztárportréban is egy olyan jótanácsot osztott meg a hallgatókkal, amit érdemes megszívlelni.

"Nagyon fontos, hogy az embernek legyen szerencséje egy olyan társat találni, aki őt kiegészíti, aki a másik fele. Ez nem egy könnyű feladat, de azt mondom, hogy ha két összeillő ember találkozik, akiknek nagyon harmonikus a házassága, az egy olyan erős pillér, amire lehet alapozni. Egy ilyen házasság még esetleg egy krízishelyzetet is el tud viselni. Hogyha gyengék az alapok, akkor viszont össze tud dőlni az építmény.

Van pár alapvető kérdés: Például a szülők, az egymással ellentétes nevelési elveiket, ne a gyerekek előtt vitassák meg. Ha nem értenek egyet egymással valamilyen nevelési elvben, akkor ezt négyszemközt beszéljék meg. Az egyik szülő ne kérdőjelezze meg a másik véleményét a gyerek füle hallatára, mert akkor a gyerek megszokja, hogy valamelyik szülő véleménye nem fontos.
"

A teljes interjút itt meghallgathatja! (6. részlet)

Gerendás nem támogatja Gerendást

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.