Piperi, paparka, peperi, paprika

Kötődik a magyar gasztronómiához: a paprika!

Nem egy nyelvtörőből való a cím, hanem a paprika különböző elnevezése, koronként , illetve napjainkban. A paprika nagymértékben kötődött, kötődik a magyar gasztronómiához, Magyarországhoz.

2010.09.13 10:00mngsz.com

Tréfásan a három P országának hívtak minket korábban a turisták. Piroska, puszta, paprika. Az elcsépelt s néha bántó három P után, már másról is felismerszik országunk. Többről van szó akkor is, ha paprikáról beszélünk. Igen megint Amerika, megint Kolumbusz, megint az indiánok. Sok dolgot köszönhetünk nekik.

Burgonya, dohánylevél, kukorica és a paprika, hogy néhányat említsek. A paprikát Kolumbusz orvosa hozta magával a Santa Maria fedélzetén s adta ajándékba Izabella királynőnek. Karrierjét dísznövényként kezdte az uralkodó kertjében.

Hosszú idő telt el, mire Európában rájöttek arra, amit az indiánok régtől fogva ismertek a paprikáról, azaz a termése kiváló ételízesítő. Spanyolokon keresztül jutott el a Balkán félszigetre, onnan pedig a török hódoltág által nyert új hazát nálunk. A helyi természeti adottságok, a nemesítők kiváló szakértelme egy igazán kiváló terméket eredményezett.

A hiedelmek és babonák ugyanúgy kísérik útját, mint más növények esetében. Gyógy és varázserő, földön túli boszorkányság. A piros termésben ugyanis a Tűz Istenét vélték felfedezni, mivel az Antillák lakói folyadékkal elkeverve gyakran használták a bódulat elérésére, az érzékek ingerlésére.

Gyógyerőt tulajdonítottak a gyomorrontás, hasfájás a háromnapos hideglelés, azaz a malária ellen.

Malária már régtől fogva nincs, de paprikából készült paprikás pályinka nem felejtődött el, mint házi csodaszer a mai napig. A népi hiedelmeket, megfigyeléseket igazolták későbbiekben a kutatók, tudósok, orvosok.

Szent Györgyi Albert Nobel díjas kutatónk a frissen szedett fűszerpaprikából állított elő C vitamint. Kiderült, hogy az összes zöldségféle között a paprika tartalmazza a legtöbb C vitamint.

Mégis hogyan lesz az érett paprikából az a piros porszerű mesebeli fűszer? A dolog egyszerűen szárítással kezdődik, majd őrléssel végződik. Az idő múlásával változtak a technikák. Korábban a szárítás, kemencékben történt, míg a paprika nem csörgött a szárazságtól, majd a külüvel, mely egy faoszlop szerű berendezés volt a láb erejével törték egyre apróbb részekre a paprikát.

A külüt később leváltották a paprikaőrlő malmok, mivel a molnárok nagy leleménnyel liszt helyett a jövedelmezőbb paprikaőrlésre tértek át. A hengermalom volt a következő lépés, majd az acél és kőhengerek megjelenése. A minőség ellenőrzésében az emberi érzékszerveknek mind a mai napig nagy a szerepe.

A hiedelmek és babonák ugyanúgy kísérik a paprika útját, mint más növények esetében. Gyógy és varázserő, földön túli boszorkányság

Ahogy vannak kávé, tea, sör, bor, sajtkóstolók, úgy bizony vannak paprikakóstolók is, akik a minőséget az íny és a hosszú évek tapasztalata, a tudatban rögzült íz, állag és illatharmónia alapján határozzák meg. Nagy a felelősségük. Általában több szakértő együttes ízlelése és tapasztalata dönti el a fűszer minőségét, a termék eredményességét.

A paprika jellemzéséhez hozzátartozik a csípősség fogalma. Kezdetben csak csípős paprikával volt dolgunk, mely olyan erős volt, mint a méreg, ahogy annak idején jellemezték. A csípősségért a capsaicin a felelős, mely a paprika ereiben található. A nemesítés hatására, az enyhén csípős és csemege változatait is megtaláljuk a termelőknél, az üzletek polcain. Mitől lesz, a paprika piros kérdezzük, mikor a szárított csörgő terméseket bámuljuk a gerendákra akasztva.

Nos, az őrlés során a különválasztott paprikaszemekben keresendő a titok. Az őrléskor fellépő magas hőfokon a magokból keletkező olaj oldja a csövekben lévő színezőanyagot, s hozza létre annak piros színét. Nagy tapasztalat kell ahhoz, hogy milyen árnyalat születik, mennyi magot is kell az őrléskor hozzáadni.

A paprika hazája Magyarországon Szeged és Kalocsa, valamint a környéken keresendő. Nem véletlen, hogy számos hagyomány és mély kapcsolat van termelő, feldolgozó és a paprika között.

A megélhetés forrása az emberi munka tisztessége rejlik benne. Számos fajtáját termesztik hazánkban, Különleges, csípmentes csemege, csemege, csípős csemege, édesnemes, félédes, rózsa, erős változataival találkozunk. Nem csak poralakban népszerű, hanem paprikakrém formájában is.

Gondoljunk Erős Pistára és társaira, vagy a méltán népszerű Piros aranyra, mely zsíros kenyérre kenve hozza el a boldogságot, egy tábortűz körül ülő társaság számára legyen az felnőtt, vagy gyermek. Négy titok lappang a paprika körül gasztronómiában. A csípős fajtákból elég egy késhegynyi mennyiség az étel ízesítésére, míg az édesnemes változatokban bővebben, szabadabban is használhatunk.

A paprika színező , ízesítő hatása jól szolgálja a levesek feljavítását. Kellemes aromát kapnak, szép színt kölcsönöznek a csemege és édesnemes változatok. Minden ételünkhöz, a fogáshoz az étel karakteréhez illő paprikát használjunk, így teljesedik ki ételünk, s a paprika íze. A paprika színe, aromája, akkor érvénysül a legjobban, ha forró zsiradékba kerül. Ilyenkor oldódnak színező és aroma anyagai.

De vigyázat, a nem kellő odafigyelés eredménye a keserű, barna színű pörköltek, s ételek sora Végezetül nem mehetünk el szó nélkül kedvelt, bajkeverő, önmagát bajba keverő kedvencünk Paprika Jancsi mellett. Hogy vált a bábjátékok mesehősévé nem titok.

Nevét talán sipkája, piros ruhája, csípős, csipkelődő modora hozta magával? Nem tudjuk? Maradjon titok!

Olyan ő nekünk mit a hollandoknak Pickelherring a franciáknak Jean Potage, az angoloknak Jack Pudding, az olaszoknak Maccaroni, a németeknek Hanswurst. Eredeti figura mindahány. Oly eredeti, mint az immár Hungaricumnak számító magyar paprika.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.