Új eljárás lefolytatását rendelték el

Szegedi fűszerpaprikaügy: Hatályon kívül helyezték az első fokú ítéletet

Megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Csongrád Megyei Bíróság hétfőn az első fokú ítéletet és új eljárás lefolytatását rendelte el a szegedi fűszerpaprikaügyben.

2008.05.19 15:11MTI, Fotó: MTI

A Szegedi Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatóját és két társát folytatólagosan elkövetett, ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettével és a fogyasztók folytatólagosan elkövetett megtévesztésének vétségével vádolják. Az első fokú ítélet több megalapozatlansági okra visszavezethetően másodfokú felülbírálatra nem alkalmas - mondta a hétfői döntés indoklása során Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró. 

A tényállás nincs kellően felderítve, hiányos, esetenként ellentétes az iratokkal, a bíróság tényből tényre hibás következtetést vont le, s indoklási kötelezettségének sem tett eleget - tette hozzá. A Csongrád Megyei Bíróság végzése szerint az első fokú bíróság nem foglalt állást abban a kérdésben sem, milyen vizsgálati kötelezettség terhelte volna a céget az import alapanyagok toxintartalmával kapcsolatban. A vádlottak felelősségének kérdésében azonban csak ennek tisztázását követően lehet következetéseket levonni - hangsúlyozta Kovalcsik Éva. 

A Szegedi Városi Bíróság tavaly szeptemberben, nem jogerős ítéletében a fogyasztók folytatólagosan elkövetett megtévesztésének vétségében mondta ki bűnösnek a cég vezérigazgatóját, Bartos Andrást, valamint üzletágvezetőjét, Huszka Tibort, s ezért 700 ezer, illetve 240 ezer forint pénzbírsággal sújtotta őket. A bíróság a harmadrendű vádlottat, a cég gyártásvezetőjét fölmentette, tekintettel arra, hogy a termékek csomagolásával kapcsolatban érdemi szerepe nem volt. 

A Szegedi Paprika Zrt.-t mint jogi személyt tízmillió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte. A folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vádpontjában fölmentette a vádlottakat. Az első fokon eljáró bíróság álláspontja szerint az élelmiszeripari cég vezetői azzal követtek el bűncselekményt, hogy a fűszerpaprika-őrleményen annak ellenére tüntették föl a szegedi földrajzi árujelzést, hogy annak alapanyaga a termékleírással ellentétben Dél-Amerikából származó import paprikát is tartalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.