Nem a gyerekek kedvence: a spenót!

Tippek, hogy megszeressük Popeye étkét!

A spenót igazi vitaminbomba! Bár nem a gyerekek kedvence, mégis ajánlott fogyasztani. A spenót ráadásul számtalan krónikus betegség tüneteinek enyhítésére is alkalmas.

2010.09.06 15:00ma.hu

Az esetek nagy részében gyerekek rémálma, és általában kevesek kedvence a spenót. Pedig fontos ásványi anyagokat, vitaminokat és kalóriát alig tartalmazó zöldség.

Mélyhűtött verziója mindig, a friss szezonban gond nélkül, olcsón beszerezhető vagy kertünkben megterem. A zsenge leveleket salátába is tehetjük, és egyébként nagyon sok finom spenót recept valósítható meg ezzel a zöld tehetséggel.

Bár nem tartalmaz annyi vasat, ahogyan azt hittük, vagy hisszük, de tartalmaz káliumot, magnéziumot, kalciumot és vitaminokat. Kedvenc fűszerei a só, bors, fokhagyma és az őrölt szerecsendió.

Részben azért nem annyira népszerű, mert sokan főzelékformájában ismerik csak, pedig salátának és desszertnek is kiváló.

A spenót gyógyhatása

A spenót, más néven paraj, a legkorábban termő zöldségfélék egyike. Fogyasztása mindenképpen ajánlott, mivel vitaminban, ásványi anyagokban, rostban és antioxidánsban nagyon gazdag, a benne lévő K-vitamin pedig a máj méregtelenítő folyamatait segíti.

A spenót kiváló bőrbetegségek, emésztési rendellenességek és gyomorfekély kezelésére, idegrendszeri panaszok enyhítésére, valamint ínysorvadás ellen.

Ugyancsak jótékony hatással van a pajzsmirigy működésének zavaraira, használható még túlsúly, keringési- és szívrendellenességek esetén, májpanaszokra, rákos megbetegedések és rendellenes vércukorszint kezelésére.

Hiába az egyik legegészségesebb zöldségféle, kevesen fogyasztják, aminek valószínűleg az lehet az oka, hogy nem is sejtjük, mennyi mindent készíthetünk spenótból.

Fogyaszthatjuk italként

A spenótban rengeteg értékes tápanyag található, tartalmaz A- és B-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot és még számos nyomelemet, melyeket folyadék formájában tudja a szervezetünk a leghatékonyabban felhasználni. Gazdag ásványi anyag tartalma pedig erősíti a fogakat és a fogínyt.

Izgalmas spenót receptek

Rakott burgonya brokkolival és spenóttal

Hozzávalók:

1 kg burgonya 2 dl tejföl 2 tojás 25 dkg brokkoli 20 dkb spenótlevél só, bors, fokhagyma, szerecsendió vaj, olaj

Elkészítés:

Mossuk le jó alaposan a burgonya héját és sós vízbe tegyük fel főni.Ezalatt a futtassuk meg kevés olajon a fokhagymagerezdeket és fonnyasszuk meg az olajban a spenótleveleket.

A puhára főtt burgonyákat hámozzuk meg, vágjuk vastagabb, lapos szeletekre. Kenjük ki vajjal egy hőálló edény alját. Tegyünk az edény aljára egy sor burgonyát, egy sor brokkolit (ha nem mélyhűtött, akkor előtte azt is meg kell főzni) és egy sor spenótot.

Majd fedjük be a burgonyával a tetejét. Keverjük el a két tojást a tejföllel és fűszerezzük: sóval, borssal, szerecsendióval. A tojásos tejfölt öntsük a rakott burgonya tetejére, akár már a rétegek közé is tehetünk. Közepes lángon süssük 30 percet először lefedve, majd süssük aranybarnára a tetejét.

Palacsinta spenótos túrókrémmel


Hozzávalók:

20 dkg spenótlevél, 25 dkg tehéntúró és ugyanennyi juhtúró, 20 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 doboz tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás sárgája, 20 db palacsinta, ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

A tehéntúrót és a juhtúrót keverd össze 10 dkg vajjal és a tojás sárgájával. 5 dkg vajon dinszteld meg a spenótleveleket és az apróra vágott fokhagymát. Ha elkészült, keverd össze a túróval és fűszerezd sóval, borssal.

Kend meg a palacsintát a krémmel és hajtsd négyrét. A maradék vajjal kend ki a tepsit, tedd bele a palacsintákat, majd tedd a tetejükre tejfölt és szórj rá reszelt sajtot. 10-15 perc sütés elegendő a desszert elkészítéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.