A társaságkedvelő emberek dagibbak

Micsoda? A barátság hizlal?

Egy japán felmérés arra az eredményre jutott, hogy a nyitott, társaságkedvelő emberek sokkal hajlamosabbak a hízásra, mint a nyugtalan, aggodalmaskodó emberek, akik nagy valószínűséggel vékony testalkatúak.

2010.08.27 15:00ma.hu

A kutatók vizsgálatának célja az volt, hogy fény derüljön a személyiség és a testalkat, illetőleg a testsúly közti esetleges összefüggésre.

A kutatók kérdéseket tettek föl a résztvevőknek a magasságukról, a testsúlyukról, emellett személyiségtesztet is kitöltettek velük.

Az eredmények szerint a nyitott, kifelé forduló emberek testömeg-indexe sokkal gyakrabban állt 25 fölött, mint a zárkózottabbnak. A testtömeg-index nemzetközileg alkalmazott módszer az elhízás mértékének megállapítására. A 25-nél magasabb érték veszélyes lehet az egészségre.

A túlsúly megnöveli a magas vérnyomás, a magas koleszterin- és glükózszint kockázatát. Az elhízást a 30 fölötti értéktől számítják, ami már a szívbetegségek, stroke, diabetes és néhány típusú rák fő kockázati tényezője is lehet.

Mindent összevetve a társaságkedvelő, nyitott férfiak 1,73-szor nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak, mint a befelé forduló társaik. Nőknél 1,53-szor nagyobb a valószínűség a nagyobb testtömegre. A legtöbbet aggodalmaskodó résztvevők testtömeg-indexe csupán 18,5 volt, és kétszer nagyobb valószínűséggel voltak túlzottan soványak másokhoz viszonyítva.

Ezek az eredmények segítséget nyújthatnak a jövőben ahhoz, hogy hatékonyabban előzzék meg a túlsúly vagy a kóros soványság kialakulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.