Maradandó károsodásnak is kitehetjük magunkat

Mikor fordulj kozmetikushoz?

Szépségünk elleni legfőbb támadásnak tekintjük a különböző "pöttyöket", és gyakran próbáljuk magunk kezelni, anélkül, hogy tisztában lennénk létezésük, megjelenésük okával. Amellett, hogy kísérletezéseink általában sikertelenek, további kellemetlenségeknek, sőt akár maradandó károsodásnak is kitehetjük magunkat!

2010.08.25 09:00ma.hu

Amellett, hogy kísérletezéseink általában sikertelenek, további kellemetlenségeknek, sőt akár maradandó károsodásnak is kitehetjük magunkat!

A leggyakrabban az orr és az áll, valamint a homlok területén megjelenő fekete mitesszerek jelentenek problémát. Ezeket célszerű kozmetikussal kitisztíttatni, mivel a későbbiekben begyulladhatnak.

Semmi esetre sem kezd otthon nyomogatni, mivel könnyen elfertőződhet, a megfelelő elő- és utókezelés (gőzölés, fertőtlenítés, összehúzás) hiányában.

Semmiképpen ne várd, meg hogy arcodon elszaporodjanak a pattanások, és amint megjelennek az első tünetek, érdemes szakemberre bízni a problémát. Szükség esetén bőrgyógyász segítségével sok esetben megelőzhetők a komolyabb problémák kialakulása.

Az arc napi letisztítására nagy gondot kell fordítani, ezért javasoljuk, hogy az arcodra sose használj szappant, remek arctisztító gélek, tejek és tonikok vannak erre a célra.

Minden esetben érdemes kikérni szakember véleményét, mielőtt bármilyen otthoni kúrába kezdesz, a bőrödnek megfelelő krémről is kérj tanácsot, hagyd, hogy javasoljon valamit, ami speciálisan a bőrödnek való, így könnyebben elkerülhetők a problémák.

Ha elfertőzött pattanásokról vagy az egész arcra kiterjedő gyulladásról beszélünk, mindenképpen fordulj egyből bőrgyógyászhoz. Ha nem is jársz rendszeresen kozmetikushoz, a gyulladt, pattanásos bőrrel mindenképp fordulj kozmetikushoz, ne nyomkodd, mert életre szóló nyomokat szerezhetsz arcodon!

Íme néhány tipp:

Az otthoni bőrápolás kulcsszava a tisztítás. A zsíros bőrre kifejlesztett "szappanszerű", habzó tisztítók vagy tisztító rudacskák mélyen és alaposan eltávolítják a fölösleges faggyút, szennyeződéseket, sminket.

A tisztítás nemcsak este, hanem reggel is nagyon fontos, mivel éjszaka a kiválasztás során a bőr felszínére kerülő faggyútól, verítéktől alaposan meg kell szabadítani a bőrt.

A napi bőrápolás reggel és este alapos - de kíméletes - tisztításból, hatásos napi védelemből és este az úgynevezett kiegyensúlyozó-megelőző ápolásából (éjszakai krém) álljon. A bőrünknek éjszaka nyugodtan kell tudnia lélegezni, ezért a sminket minden este maradéktalanul távolítsd el, és csak így feküdj le aludni!

A mindennapos arcápolást heti 1-2 alkalommal finom szemcséjű bőrradír használatával és bőrnyugtató pakolásokkal egészítheted ki. Fontos tudni, hogy az alkohol és a dohányzás nagy hatással vannak arcbőrünkre, így ezekre oda kell figyelni és nem szabad túlzásba vinni!

Az arcbőr szépsége érdekében javasoljuk a rendszeres testmozgást is a szabad levegőn, valamint az elegendő mennyiségű víz fogyasztását! A táplálkozás is hatással van bőrünkre, főleg télen van nagy szerepe, mert kevesebb a friss zöldség, gyümölcs, így kevesebb a természetes vitaminforrás.

Ha odafigyelsz táplálkozásodra, akkor télen is tudod pótolni a bőr számára fontos vitaminokat- melyek az A-, C- és E-vitamin.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.