Átadták az elismeréseket

Képek - Grammy-díjak: aratott a Coldplay, Lil Wayne négyszeres nyertes

Az 51. Grammy-gálán a hétszeres jelölt brit Coldplay együttes három díjat nyert, köztük az év daláért és az év rockalbumáért. A 8 díjra jelölt Lil Wayne négy, Robert Plant Allison Krauss-szal szintén négy díjat kapott - utóbbi az év felvételéért is.

Aratott a Coldplay és Lil Wayne - Képek az 51-ik Grammy-díjátadóról képgaléria

2009.02.09 09:05MTI

A sztárok sokaságát felvonultató gálát közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban rendezték a Los Angeles-i Staples Centerben.

A Takács Kvartett nem nyert a kamarazenei kategóriában, s nem kaptak díjat azok a lemezek sem, amelyeknek Fischer Ádám és Eötvös Péter volt a közreműködője.

Lil Wayne-nek négy díj jutott a nyolcból Tha Carter III című lemezéért, a Coldplay együttes pedig - amellett, hogy az övé lett az év daláért (Viva La Vida) járó trófea - elnyerte a legjobb pop teljesítmény és az év rockalbuma Grammy-jét.

Lil Wayne

Robert Plant, a Led Zeppelin egykori frontembere Allison Krauss bluegrass énekesnővel közösen négy díjat nyert Raising Sand című albumával.

Az év felvétele díj mellé jutott nekik egy-egy pop, country és folk trófea is. Díjat nyert többek között a Metallica, az Eagles, a Radiohead, a fiatal Adele - ő az év felfedezettje is -, továbbá Duffy, Jennifer Hudson, Bruce Springsteen, Kanye West és Estelle közös rap-produkciója.

A nyolcvannegyedik évében járó, s a nyáron Budapestre készülő B. B. King bluesénekes és gitáros erős mezőnyben (Buddy Guy, Pinetop Perkins előtt) nyert Grammy-díjat a hagyományos blues kategóriában.

A kortárs blues legjobbja Dr. John. A rhythm and blues kategóriákban Alicia Keys, Mary J. Blige és Al Green lemeze vitte el a pálmát.

Carrie Underwood

A dzsessz legjobbjai között volt Randy Brecker, Cassandra Wilson, valamint Chick Corea és Gary Burton lemeze.

A country-díjak nyertesei között szerepel Carrie Underwood, Brad Paisley és George Strait neve. Összesen 110 kategóriában osztják ki a rangos zenei kitüntetéseket.

A Grammy-díjak gazdája a Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS), az általa felkért szakemberek (zenészek, producerek, egyéb zeneipari személyiségek) döntenek a díjazottakról.

A lemezek listás helyezése, a közönség véleménye nem befolyásolhatja véleményüket. Olyan lemezek közül választhatnak, amelyek 2007. október 1. és 2008. szeptember 30-a között jelentek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.