"A nevem Bond. James Bond"

James Bond, a 007-es reklámügynök

Több klasszikus mondat kimarad az új Bond-filmből, a bújtatott reklám területén viszont hű marad a hagyományokhoz a 007-es ügynök, aki több terméket és szolgáltatást népszerűsít, mint bármelyik korábbi kalandja során.

2008.10.19 16:50MTI

A Quantum csendje (Quantum of Solace) olyan nagy, hogy még a klasszikus bemutatkozást sem hallani: "A nevem Bond. James Bond." - ez a két tőmondat nem hangzik el a magyar mozikba november 13-án kerülő filmben, és a Martinit sem a szokásos módon - "rázva, nem keverve" - rendeli 007.

A filmbe csempészett reklámokból és a James Bond-imázsra épített marketingakciókból viszont a várakozások szerint minden korábbinál több lesz. Az eddigi csúcsot a 2002-es Halj meg máskor (Die Another Day) tartja, amelyben húsz világcég mutatta be valamilyen termékét. Cserébe becslések szerint összesen 44 millió fontot (15 milliárd forint) fizettek, a kritikusok pedig a Vásárolj máskor (Buy Another Day) gúnycímet adták a filmnek a sok burkolt reklám miatt. A következő Bond-filmnél az alkotók kissé visszavettek; csupán hat cég reklámozott, a szakma szerint összesen 36 millió fontért.

A Quantum csendje újabb fordulatot jelent. A londoni The Times a termékelhelyezésből származó bevétel 50 millió font. A Ford például a premierhez időzítve vezeti be a Ka modell új változatát, amelyet az aktuális Bond-lány, Olga Kurylenko vezet a filmben, James Bond mobilja pedig a Sony Ericcson legújabb készüléke, a C902 Cybershot, amely ugyancsak a bemutatóval egy időben kerül a boltokba.

A 106 perces filmben feltűnő márkák között van továbbá az Aston Martin, a Coca Cola, a Heineken, az Omega, a Smirnoff, a Virgin Atlantic és az Ocean Sky. Ez utóbbi egy brit repülőgép-kölcsönző vállalat, amely a The Independent szerint öt gépet bocsátott egy hétre a Bond-filmeket gyártó brit Eon Productions rendelkezésére. A rendes bérleti díj óránként ötezer font, az ügylet értéke így nagyjából 600 ezer font lehet. Cserébe a cég logója nyolc alkalommal tűnik fel a filmben.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.