Az étel az életünk alapja

"Nehéz tanulni vagy dolgozni, ha éhes vagy, és folyamatosan arra gondolsz, honnan lesz meg a következő étel"

Globális érvényre emelné kezdeményezője az ételpazarlást tiltó francia törvényt.

2015.05.26 19:56MTI

Nagyon helyesen, globális érvényre emelné a boltok ételpazarlását tiltó, múlt héten elfogadott francia törvényt kezdeményezője, Arash Derambarsh, aki egy párizsi külvárosban kezdett harcolni a még fogyasztható élelmiszerek kidobása ellen.

Az önkormányzati tanácsnokként dolgozó Arash Derambarsh szerint "botrányos és abszurd" volt, hogy miközben a hajléktalanok, szegények és munkanélküliek éheztek, a kereskedők pazarolták az élelmiszert, néha még szándékosan is.

A férfi által kezdeményezett, 200 ezer aláírást összegyűjtő és több híresség támogatását is bíró kampány mindössze négy hónap alatt sikeresen meggyőzte a francia parlamenti képviselők többségét arról, érdemes törvényben megtiltani a kereskedőknek a hamarosan lejáró szavatosságú élelmiszerek kidobását, valamint hogy szándékosan tönkretegyék a kidobott élelmiszert, amely még segíthetne a szeméttárolókban ételt kereső rászorulókon - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

Korábban több olyan eset is napvilágot látott Franciaországban, amikor szupermarketek fehérítőszerrel szennyezték be a még ehető élelmet is tartalmazó tárolóikat. A gyakorlat mögött több esetben az állt, hogy a boltok így akarták elkerülni a kukából gyűjtött élelmiszer miatti esetleges ételmérgezéses eseteket.

A múlt csütörtökön elfogadott törvény szerint a még ehető élelmiszert a boltoknak jótékony célra kell felajánlaniuk, míg az emberi fogyasztásra már nem alkalmas ételt állattakarmányozásra kell fordítani.

Arash Derambarsh most szeretné meggyőzni az európai országokat, valamint az egész világot is, hogy érdemes követniük Franciaország példáját. "Az étel az életünk alapja, alapvető szükséglete létezésüknek" - hangsúlyozta.

A férfi elmondta: többször is vádolták azzal, hogy naiv és idealista, de ő azért vált önkormányzati tanácsnokká Courbevoie-ban, mert segíteni akart az embereken.

"Talán naiv dolog más emberi lények iránt aggódni, de én tudom milyen érzés éhesnek lenni. Amikor jogot tanultam mindössze havi 400 euróból éltem. Miután kifizettem az albérletem, csupán napi egy rendes ételt engedhettem meg magamnak délutánonként. Tésztát ettem vagy krumplit, de nehéz tanulni vagy dolgozni, ha éhes vagy, és folyamatosan arra gondolsz, honnan lesz meg a következő étel" - hangoztatta.

A kampányát Arash Derambarsh azzal kezdte, hogy összegyűjtötte és szétosztotta a helyi élelmiszerbolt által el nem adott ételt, napi mintegy 100 emberen segítve ezzel, akik mintegy fele hajléktalan, a többiek egyedülálló vagy többgyerekes anyukák, nyugdíjasok, vagy alacsony fizetésből élők voltak.

A férfi szeretné, ha a problémát megvitatná az ENSZ a szegénység felszámolását célul kitűző millenniumi fejlesztési célok között, valamint ha felmerülne a novemberi törökországi G20 csúcstalálkozón, és decemberben a párizsi ENSZ-klímakonferencián (COP21) is. Mindehhez a Bono ír rockzenész által alapított ONE kampánycsapat segítségét kívánják felhasználni.

A becslések szerint Franciaországban évente 7,1 millió tonna élelmiszer kerül a szeméttárolókba. A kidobott étel mintegy 67 százaléka a fogyasztókhoz, 15 százalék az éttermekhez, és 11 százalék a boltokhoz köthető. Az Európai Unióban 89 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente, globálisan a szám elérheti az 1,3 milliárd tonnát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.