Már a méhben megkezdődik a rossz szokások átadása

Örökölhető az elhízás

De nem genetikai úton - az elhízással küzdő terhes nők magzatai eltérő módon növekedhetnek, mint a túlsúlyt nélkülöző kismamák gyerekei. És ez még nem is az összes káros hatás!

2015.02.12 15:00ma.hu
freedigitalphotos dream designs

Az elhízás számos kísérőbetegséggel járhat együtt, például cukorbetegséggel, magas vérnyomással, rákkal, hogy csak néhányat említsünk. Ritkán kerül a figyelem középpontjába, pedig említést érdemel a túlsúly termékenységre gyakorolt hatása is. Az elhízott nők számára már a teherbeesés is nehezebb, a magzat kihordásával egyetemben, sőt, gyermekeik nagyobb valószínűsséggel válnak maguk is túlsúlyossá.

"Az elhízás már a terhesség alatt megváltoztathatja a születendő gyermek emésztési folyamatát, valamint hatással lehet a magzat növekedésére, vagyis az elhízás által előidézett sérülés átadódhat generációról generációra" - fogalmazott Rebecca Robker, az ausztrál Adelaide Egyetem kutatója. Csapatával azt vizsgálta, hogy a diabétesz kezelésére szedett szerek milyen hatást gyakorolnak a teherbeesés valószínűségére - feltételezésük szerint javítják a termékenységet. Ennek során kiderült, hogy a túlsúly érinti a mitokondriumokat, melyek a sejtek energiaellátásáért felelősek. Az elhízás okozta károk csökkentik aktivitásukat.

"Testünk minden mitokondriumát anyánktól kaptuk. Ha ő elhízott volt, akkor ez olyan megterheléssel járt, ami a születendő gyermek mitokondriumainak hatékonyságát is csökkenti. Tapasztalataink szerint a túlsúlyos anyák petesejtjei az átlagosnál nehezebb magzatokat produkálnak, jelentős mértékben lecsökkent számú mitokondriális DNS és egyéb, negatív hatásokra utaló nyilvánvaló jelek mellett." - fejtette ki Robker.

Utóbbiak közé tartozik az endoplazmás retikulum (ER) nem kívánt terhelése is, mely egyébként a proteinszintézisben tölt be fontos szerepet. Ez ellen egy, jelenleg fejlesztési stádiumban levő, diabétesz kezelésére létrehozott szert próbáltak ki kísérleti egereken. Miután az elhízott nőstény rágcsálók megkapták a szert, látványos javulás állt be állapotukban az elhízással kapcsolatos káros mellékhatásokat tekintve. "Ezek az összetevők nagyon sikeresen akadályozták meg a stresszre adott negatív válaszokat, így kiütve az anyától magzatnak való, elhízásból származó sérülések átadását" - állította Robker, aki szerint a szerrel helyre lehetett állítani a petesejt eredeti minőségét, az embrionális fejlődést és a mitokondriális DNS-t az egészséges anyák szintjére.

A kutatás nem csak a jövőbeni gyógyszeres kezelések előnyével kecsegtet, hanem egyben arra is rámutat, miért fontos megfelelő a testi(-lelki) kondíció a teherbeesés előtt és a terhesség alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.