Legalább egy jeggyel rosszabb az átlaguk

Az elhízott lányoknak rosszabbul teljesítenek a suliban

Meglepő összefüggésre bukkantak brit kutatók a vékony és az elhízott diákok iskolai teljesítményét értékelve, eszerint a dundi lányok legalább egy jeggyel rosszabbat kapnak, mint karcsú társaik.

2014.03.11 14:12ma.hu

Azok a tizenéves lányok, akik túlsúllyal küszködnek, rosszabbul teljesítenek az iskolában is a vékony társaiknál - állítja egy frissen megjelent brit tanulmány. A felmérésben megnézték a részt vevők pillanatnyi testsúlyát és azt, hogy 11 éves koruk előtt volt-e súlyfeleslegük, és az derült ki, hogy akik fiatalon elhízottak voltak, azok a 11, 13 és 16 éves korosztályban is gyengébben teljesítettek, függetlenül attól, hogy esetleg időközben megszabadultak már a felesleges zsírpárnáktól. A vizsgálat során a diákokat angolból, matematikából és természettudomány tantárgyból tesztelték, és az derült ki, hogy a lányok körében egy teljes fokozattal rosszabb volt az átlagos teljesítmény, mint az egészséges, optimális testalkatú társaiknál.

Fotó: freedigitalphotos.net

A fiúknál az elhízás és a tanulási eredmények között nem sikerült ilyen markáns összefüggést felfedezni - tették hozzák a kutatók, akik négy angliai egyetemet képviseltek. John Reilly, a Strathclyde Egyetem professzora szerint ugyanakkor további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy felderítsék, mi okozza pontosan az iskolai teljesítmény romlását az elhízott tanulóknál. "Nyilvánvaló, hogy a fiataloknak, a szülőknek és az oktatásért és közegészségügyért felelős politikai döntéshozóknak tisztában kell lenniük az elhízásnak az egész életre kiható oktatási és gazdasági hatásaival" - jegyezte meg a szakember.

A Dundee-i Egyetem szakértője, Dr. Josie Booth szintén hangsúlyozta, hogy azok a lányok, akik 11 éves koruk előtt az elhízott tartományba esnek, azok az egész kamaszkorukban rosszabbul fognak teljesíteni az egészséges testsúlyú társaikhoz képest, a hatás tehát mindenképp hosszú távú. A kutatás során az olyan tényezőket is figyelembe vették, mint a mentális egészség, az IQ, vagy épp az első menstruáció, de ezek egyikével sem találtak befolyásolást a teljesítményre.

A felmérésben összesen közel 6000 diák eredményét értékelték ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.