Szerzői jogi pert indítottak

Spielbergék lenyúlták a Hitchcock-klasszikust?

Szerzői jogi pert indított Steven Spielberg, a Disturbia című film executive producere ellen hétfőn a Hátsó ablak című Hitchcock-klasszikus szerzői jogainak birtokosa. A 2007-ben készült thrillerben a főszereplő Shia LaBeouf a négy fal közé zárva a szomszédokat lesi, s egyikükről azt gondolja, hogy sorozatgyilkos.

2008.09.09 15:00MTI

A felperes azzal vádolta meg a filmet készítő DreamWorks stúdiót, anyavállalatát a Viacomot és a Universal Pictures stúdiót, hogy szerzői jogot sértettek, amikor nem kértek engedélyt a Disturbia forgatásához a jogtulajdonostól. 

A Hátsó ablakot Hitchcock 1954-ben készítette James Stewart és Grace Kelly főszereplésével Cornell Woolrich Murder from a Fixed Viewpoint című 1942-es novellája alapján. A szerző halála után az írás jogait Sheldon Abend vásárolta meg, aki 2003-ban hunyt el. A pert hagyatékának kezelői kezdeményezték. 

A kereset szerint a Disturbia és a Hátsó ablak sztorija "lényegében ugyanaz". Annak idején a New York Times kritikája is megjegyezte, hogy a film "a Hátsó ablak ifjabb kivitelben", a Toronto Star című lap pedig "szellemes lenyúlásként" értelmezte. Spielberg és a stúdiók egyelőre nem kommentálták a történteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.