Kína

Gyermeki jámborság múzeuma nyílt Szecsuánban

Helyi lakosok finanszírozásával és az országban úttörő módon a gyermeki jámborságnak szenteltek múzeumot a délnyugat-kínai Csionglajban.

2014.11.04 09:55MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/artzsamui

A kínai kultúrában és a konfuciánus hagyományokban is központi szerepet játszó gyermeki engedékenység és hűség témáját körbejáró múzeum egyedi kezdeményes a kelet-ázsiai országban. Megvalósítására a Szecsuán-tartomány központjától, Csengtutól 60 kilométerre fekvő Csionglaj több mint félszáz helyi lakosa és vállalkozója csaknem 8 millió jüant (32 millió forint) gyűjtött össze - adta hírül a központi televízió (CCTV) riportja.

A kiállítás sok ezer éves és modernkori történetek, tanmesék, illusztrációk, fényképek és használati tárgyak által mutatja be a gyermeki jámborság történetét. A tárlat rendezői külön teret szenteltek a multimédiának, itt installációk és videók mesélnek a témáról. A kiemelkedően jó gyermekekről "hősökként" emlékeznek a múzeumban, amelynek a szemléltetés mellett oktatási célja is van. Egyik ilyen szemléltető példa a Vang-fivéreké, akik világot látni kívánó édesanyjuk álmának megvalósításáért 18 ezer kilométeres útra vitték őt 17 kínai tartományon keresztül. A példamutató gyerekeket látva öt másik család tett ugyanígy, köztük egy 102 éves nagymamával - derül ki a történetből.

A gyermeki jámborság (kínaiul hsziao) a konfuciánus tanítás szerint a szülők tiszteletén és róluk való gondolkodáson túl általánosságban is kiterjed a felmenőkre is. A Hsziao Csing (Xiao Jing) (Kr.e. 400 körül) című kínai klasszikus a filozófus Konfuciusz (Kr.e. 559-Kr.e. 471) és tanítványának párbeszédét rögzíti, melyben arról elmélkednek, hogy a gyermeki jámborság eszméje hogyan járulhat hozzá a jó társadalom építéséhez. A családon kívüli környezettel való jó viszony a szülőkre vetődő kép miatt szintén fontos, így a gyermeki jámborságot a konfuciuszi hagyomány igen tágan értelmezi. Az eszme - egyedüli összekötő kapocsként - az összes kínai szellemi irányzatban visszaköszön, így még az eredetileg a társadalmi osztályokat, így az azt rögzítő családi kötelékeket is elutasító buddhizmusba is integrálták, mikor az Kínába került.

A jó gyermeki magatartást tavaly óta törvény is kikényszeríti az országban, ahol az idős szüleik látogatását elhanyagolókra bírósági eljárás is várhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.