Botrány

A Microsoft-vezér szerint a nők ne kérjenek fizetésemelést

Satya Nadella kijelentései komoly felhördülést keltettek a közvéleményben. Nyilvánosan bocsánatot kért.

2014.10.11 14:00ma.hu

A Microsoft vezérigazgatója komoly felhördülést keltett, amikor egy csütörtöki rendezvényen azt mondta, a technológiai szektorban dolgozó nők jobban tennék, ha nem kérnének fizetésemelést.

Nem kell fizetésemelést kérniük, inkább ismerjék és bízzanak a rendszerben és abban, hogy ahogy fejlődnek, megkapják a megérdemelt emeléseket” – jelentette ki Satya Nadella a Grace Hopper Celebration of Women in Computing nevű eseményen.

„Ez jó karma. Kifizetődik" – folytatta a CEO. "Az ilyen emberek azok, akikben meg tudok bízni, és akikre felelős beosztást tudok bízni.

Nadella később kénytelen volt bocsánatot kérni, miután több, a hallgatóság soraiban lévő nő is felháborodottan tiltakozott a kijelentései miatt, és a Twitteren is alaposan leszedték róla a keresztvizet.

A Microsoft vezetője egy, a Microsoft munkavállalóinak küldött e-mailben elismerte, „teljesen rosszul” ítélte meg a kérdést. „Őszintén és tiszta szívből támogatom azokat a Microsoft és más iparági szereplők által indított programokat, amelyek célja, hogy több nőnek teremtsenek munkalehetőséget a technológiai szektorban" – írta. "Hiszem, hogy a férfiaknak és a nőknek egyenlő munkáért egyenlő bért kell kapniuk... Aki úgy érzi, hogy megérdemli a nagyobb fizetést, az kérjen emelést.

Nadella szerencsétlen elszólása híven tükrözi a szektorban uralkodó viszonyokat. Annak ellenére, hogy a Szilícium­-völgyben működő cégek vezetői szeretik széles látókörűnek és nyitottnak mutatni magukat, az IT­cégek dolgozóinak többsége továbbra is férfi.

A Google­-hez és az Apple­-hez hasonlóan a Microsoft munkavállalóinak is alig 30 százaléka nő. A cégvezetők szintjén még rosszabb a helyzet: egy nemrég publikált felmérés szerint azoknak az amerikai vállalatoknak, amelyek 2011 és 2013 között komolyabb tőkebefektetést kaptak, alig 3 százalékát vezetik női menedzserek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.