Ségolene Royal

Gyermekei anyjából minisztert csinált a miniszterelnök

Ki nem találná, melyik országban történt mindez! Segítünk: Európa egyik legerősebb gazdaságának vezetésében alakult ki a meghökkentő állapot.

2014.04.03 03:30MTI

Újra egymásra talált Francois Hollande és Ségolene Royal: a francia elnök volt élettársára és négy gyermekének anyjára a szerdán újjáalakult francia kormányban a harmadik legjelentősebb tárca, a környezetvédelmi csúcsminisztérium irányítását bízta.

Ez az első alkalom, hogy egy francia köztársasági elnök volt élettársát kérte fel miniszternek. Ráadásul egy olyan élettársat, aki 2007-ben majdnem államfő lett. Akkor ugyanis Royal volt a baloldal elnökjelöltje, de kikapott jobboldali riválisától, Nicolas Sarkozytől.

A pár a kamerák kereszttüzében a politikai színtéren talált ismét egymásra, miután néhány évvel ezelőtt egy ország szeme láttára ment tönkre a magánéletük. A Le Monde kommentárja szerint még nem egyértelmű, hogy Franciaország egy magánéleti komédiához asszisztál vagy pedig történelmi pillanatokat él meg.

Hollande és Royal közel harminc évig éltek együtt. A jelenlegi elnök politikai karrierje 25 éven át volt élettársának árnyékában folyt. A francia elitképzőnek számító egyetemen, az ENA-n ismerkedtek meg 1979-ben, s ez érzelmileg és politikailag is meghatározta mindkettőjük karrierjét. Hollande és Royal együtt lettek képviselők, a nyolcvanas években a francia politikai élet legismertebb párja voltak, de a fény sokáig csak Royalra vetült, aki több miniszteri tisztséget is betöltött szocialista kormányokban, Hollande viszont soha nem volt kormánytag. Elnökké választásáig a háttérből irányította a Szocialista Pártot.

Hollande és Royal útjai 2007-ben váltak szét. Hollande ekkor találkozott ugyanis a Paris Match újságírónőjével, Valérie Trierweilerrel. Hollande egyébként már 2007-ben is gondolkodott az elnökjelöltségen, de az elhagyott Royal állítólag bosszúból indult az államfői székért, hogy így akadályozza meg Hollande elnökké választását.

A szocialisták elnökjelölti előválasztásán Royal 2011-ben is indult Hollande-dal szemben, de akkor csak 7 százalékot ért el, amit könnyes szemekkel vett tudomásul, majd három nappal később már hivatalosan is Hollande-ot támogatta Sarkozyvel szemben.



A Le Monde szerint ha Royal soha nem élt volna együtt Hollande-dal, már 2012 óta tagja lett volna a szocialista kormánynak. Más nyugati országokban ugyanis a volt elnökjelöltet automatikusan miniszterré nevezik ki, elég Hillary Clintonra vagy John Kerryre gondolni. Franciaországban azonban nem a politikai logika diktált. Valérie Trierweiler ugyanis köztudottan féltékeny volt Royalra, a két nő gyűlölte egymást, és Hollande jól tudta, hogy egyetlen gesztust sem tehet Royal irányába anélkül, hogy azt Trierweiler meg ne bosszulná.

A 2012-es júniusi nemzetgyűlési választások előtt az államfő nyilvánosan támogatásáról biztosította Royalt. Trierweiler még aznap sok sikert kívánt a Twitteren Royal ellenfelének, s ezzel nevetség tárgyává tette az elnököt, aki állítólag ennek köszönhetően békült ki végleg Royallal. Az egykori élettársak közti politikusi egymásra találás azonban csak azután következett be, hogy Hollande és Trierweiler januárban szakítottak, miután a Closer című bulvárlap leleplezte, hogy az államfőnek két éve egy 41 éves színésznővel van viszonya.

A hírek szerint Royal az elmúlt két évben - megtartva a nyugat-franciaországi Poitou-Charentes régió elnökségét, amely posztot 2004 óta tölti be - mély depresszión esett át, amelyből lassan épült fel, de újraépítette politikai kapcsolatait, jelezve, hogy készen áll a nagy visszatérésre. Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban hallatta a hangját, nyilvánosan is bírálta az előző, Jean-Marc Ayrault vezette kormányt, azért mert az nem haladt elég gyorsan a reformokkal.

"Az ökológiai kihívás, a zöld növekedés kiváló lehetőség a munkahelyteremtésre, a vásárlóerő és a jólét megteremtésére" - mondta szerdán Royal, amikor átvette a környezetvédelmi tárca irányítását, amelyet Manuel Valls miniszterelnök először a Zöldek pártjának ajánlott fel. Miután az eddigi koalíciós partner az új kormányfő túl "jobbosnak" ítélt személyisége miatt visszautasította a felkérést, Royal jelezte, hogy be fogja vonni a Zöld-párti képviselőket a gondolkodásba annak érdekében, hogy Franciaország Európa egyik legjelentősebb ökológiai hatalma legyen.

"Tudom, hogy elérkezett a rehabilitációm ideje" - tette hozzá.

A franciák által csak keresztnevén szólított 60 éves politikusnő az új miniszterelnökhöz hasonlóan sokszor szembement saját pártjával. A szenegáli Dakarban katolikus családban, katonatiszt apától született Ségolene a patriotizmust, a munkát, a közbiztonságot, a nemzetet tartja a legfontosabb értékeknek. Ellenfelei egzaltált személyiségnek, sőt időnként "bolondnak" nevezik, támogatói bátor, és nagy bukásai után újjászületni képes politikusnak tartják. A nemzetgyűlésben 1988 és 2007 között volt képviselő, az elmúlt 22 évben háromszor volt miniszter, vezette a környezetvédelmi, az oktatási és a családügyi tárgyát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.