Most először beszélt a humorista a gondjairól

Stephen Fry: "vodkával és gyógyszerekkel próbáltam öngyilkos lenni"

A producerének köszönheti az életét az Egy kis Fry & Laurie című egykori vígjátéksorozat főszereplője, aki most először beszélt nyilvánosság előtt arról, hogyan akarta tavaly eldobni az életét.

2013.06.06 10:30ma.hu

Egy évvel a kevés híján tragédiával végződő eset után tévéműsorban vallott Stephen Fry arról, hogyan próbált öngyilkosságot elkövetni. A régóta depresszióval és bipoláris zavarral küzdő angol komikus - aki annak idején a Dr. House-t alakító Hugh Laurie-val vált világszerte elismertté az Egy kis Fry & Laurie című vígjátéksorozatban - egy külföldi útja alkalmával fordult maga ellen. Elmondása szerint a hotelszobában nagy mennyiségű gyógyszert vett be és alaposan leöntötte vodkával, életét csak a producerének köszönheti, aki már eszméletlenül talált rá. A színész 2011-ben vallotta be első ízben a nyilvánosság előtt, hogy attól fél, egyszer még megöli magát.

A most 55 éves híresség ráadásul az erős anyagok keverékétől olyan heves görcsrohamot kapott, hogy négy bordája eltörött. A producer egy forgatás miatt kereste fel, akkor látta, hogy nagy a baj és csak a gyors riasztásnak köszönhető, hogy sikerült megmenteni az életét.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, Magyarországon hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegélyszámot!

"A saját hangulataim áldozata vagyok, akár a többi ember, csak nekem olyan az állapotom, ami mitt gyógyszert kell szednem. Hol túlpörgök, hol meg túl mély depresszióba süllyedek, olyannyira, hogy az öngyilkosságot fontolgatom" - magyarázta. Állítása szerint 18 évvel ezelőtt gondolt először az önkéntes halálra, de egészen tavalyig meg tudta állni, hogy ez ne forduljon át tettekbe. Akkor azonban nem véletlenül adagolta túl magát a gyógyszerekkel és az alkohollal.

Azt nem árulta el, hogy pontosan hol történt az eset, csak annyit, hogy ezután azonnal visszaszállították őt Angliába és ott kezdték meg a gyógykezelését. Mint mondta, azért beszél most erről, hogy másokon segíthessen.

Az első halálközeli állapot 1995-ben érte el, amikor rossz kritikákat kapott az egyik színdarab, amiben játszott, ekkor félelmében egy kompon elmenekült Nagy-Britanniából, egy hétig mindenki azon aggódott, hogy meghalt, mígnem végül felbukkant Belgiumban. Utóbb derült ki, hogy majdnem elgázosította magát az autójában, ám akkor váratlanul bevillant előtte a szülei arca, ahogyan néznek rá, és ezért gondolta meg magát. A 2011-es interjúban, amikor elismerte, hogy attól fél, megöli magát, azt is elmondta, hogy ilyenkor általában mindenki azt kérdezgeti, vajon mi oka lenne rá. "A lényeg az, hogy nincs miért. Ez nem jó kérdés. Nincs rá ok."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.