Eric McCormack a legjobb a szakmájában

Képek - Skizofrén észlelések gyötrik az új sorozatsztárt

Dr. Daniel Pierce egyike a legjobb ideggyógyászati szakértőknek, aki szokatlan elmeállapotokkal foglalkozik, ám maga is skizofréniában szenved. Az Észlelés minden szempontból sikergyanús!

Észlelés: bemutatkozik az új sorozat képgaléria

2013.04.29 10:12ma.hu

Dr. Daniel Pierce egyike a legjobb ideggyógyászati szakértőknek, aki szokatlan elmeállapotokkal foglalkozik, ám maga is skizofréniában szenved. Az egyik magyar filmcsatorna legújabb sorozatának, az Észlelésnek főhőse nem mindennapi figura, az állandóan ismétlődő szabályosságokra, az emberi tudat mögött rejtőző érzelmekre és hallucinációira hagyatkozik.

A szórakoztató csatorna egy exkluzív vetítésen mutatta be a képernyőn május 5-én debütáló szériát és a Universal Channel megújult arculatát. Az Amerikában nemrég bemutatott Észlelésben Eric McCormack játssza Dr. Daniel Pierce-et, a közel sem mindennapi ideggyógyász professzort, aki amellett, hogy paranoid skizofréniában szenved, az FBI-nak nyújt segítséget különleges ügyek megoldásában.

Pierce-nek szokatlan rálátása van az emberi viselkedésre és az elme összetett működésére. Sokszínű képességeinek egyike, hogy az állandóan ismétlődő szabályosságokra és az emberi tudat mögött rejtőző érzelmekre rávilágítson. Pierce elméje azonban nem csupán briliáns, de egyszersmind sérült is. Hősünk hallucinációkkal, és a skizofréniája által okozott paranoid tévképzetekkel küszködik.

Furcsa módon azonban Daniel hallucinációinak egy részét ajándéknak tartja. Alkalmanként ugyanis olyan összefüggésekre vezetik rá, amiket tudatosan gondolkozva nem lenne képes észlelni. Máskor azonban hallucinációi állandó átkot jelentenek Danielnek, amik irracionális és sokszor veszélyes viselkedésre késztetik.

Daniel mentális állapota és szokatlan viselkedése megnehezíti számára a közeli barátságok és intim kapcsolatok kialakításának lehetőségét, amik után annyira szomjazik. Ő ugyanis akkor van leginkább elemében, amikor szövevényes kirakósokat vagy éppen kódolt üzeneteket kell megfejtenie. Ismeretlen helyzetekben azonban könnyedén túlterheltté válhat, és egyedül kedvenc zenéje, illetve a keresztrejtvényfejtés hozza ismét egyenesbe.

Fotó: Universal (A galériához KATT a képre!)


Egy paranoid skizofrén beteg úgy érzi, nem ő irányítja a cselekedeteit, általában hangokat hallucinál, úgy érzi, hogy szólnak hozzá, sugallnak neki dolgokat, aminek persze köze nincs a valósághoz. Az Észlelés egy szórakoztató sorozat, így nyilván egy ilyen betegséget is próbál pozitívabb színben feltüntetni.

Egy skizofrén betegnél általában a gondolkodás alább hagy, kevésbé tudnak koncentrálni, de abban mindenképp hasonlítanak Dr. Pierce-re, hogy a hallucinációik nehézségeket okoznak számukra és a többi ember számára furcsa a viselkedésük. Abban mindenképp segít ez a sorozat, hogy megismerjük az efféle különös szokásokat és emellett persze jól szórakozzunk
” – árulta el Dr. Almássi Kitti klinikai szakpszichológus az exkluzív premieren, ahol az Észlelés mellett a csatorna új arculata is bemutatkozott.

A csatorna a tévés evolúció új lépcsőfokára lép azzal, hogy a minőségi szórakoztatás középpontjában ezentúl a karakterközpontú történetek állnak majd. Mindemellett debütál a tévéadó új logója, arculata és szlogenje, amely így hangzik: „Karakterek 100%-on”. A teljeskörű felfrissülésnek május 5-én, vasárnap lesz először a nézők számára is látványos jele, ami után 2013 hátralévő részében világszerte bemutatkozik az új arculat.

A Universal Channel megújulása az NBCUniversal International Television marketing osztályának és a Red Bee Media díjnyertes, Lee Hunt (a televíziós marketing szakma elismert képviselője) által vezetett kreatív csapatnak köszönhetően jöhetett létre.

Észlelés május 5-től minden vasárnap 21:00-tól dupla részekkel, csak a Universal Channel műsorán!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.