Mindegy hogy fém vagy gumi

A legtöbb ázsiai lány szeretné a szájába

Az amerikai és európai fiatalok számára ciki, ám a thaiföldi, indonéziai és maláj tinik rajonganak érte.

2012.12.30 09:22ma.hu

Sok tinédzser számára a fogszabályzó maga az átok, csupán azért viselik el minden kellemetlenségével, mert nagyjából egy év alatt helyre tudja hozni mindazt, amivel a természet a móka kedvéért kreatívabban bánt. Nem úgy Thaiföldön, Indonéziában és Malajziában, ahol a legfrissebb divatot képviselik azok, akik fogszabályzót viselnek.

A fiatalok Ázsia délkeleti részén előszeretettel vásárolnak merevítőket a feketepiacon körülbelül 100 dollárért, a hamisított fém-gumi szájkellékeket a szivárvány minden színében keresik, a legnépszerűbb a Hello Kitty-s és a Mickey egeres.

Hogy miért van ez az őrület? A divat abból ered, hogy a fogszabályzó státusszimbólum. Bankokban olyan drága a fogászat, hogy a legtöbb család számára megfizethetetlen, egy sima fogszabályzó legalább 1200 dollárba kerül.

Mindazonáltal a hamisított merevítők nagyon veszélyesek: leeshetnek és lecsúszhatnak a torkon, valamint komoly gyulladást okozhatnak az ínyen és a szájban. Ráadásul a fémrészek ólmot is tartalmazhatnak. A Vice UK weboldal írása szerint már két tinédzser is meghalt a hamis fogszabályzó miatt.

A trend még ennek hatására nem indult hanyatlásnak, már legalább négy éve virágzik a divatja, és még csak jeleket sem lehet felfedezni, amely arra utalna, hogy csökkenne az igény a fiatalok között. Nem csoda, hiszen a tinisztárok közül is egyre többen tetetnek fel maguknak színes fogszabályzókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.