Hogyan téliesítsük a kerti medencét?

A medence téliesítése

Egy medence használatához hozzátartozik, hogy olykor "el kell tennünk télire" - fel kell készítenünk azokra a hónapokra, amikor nem használjuk.

2012.12.16 09:51napiotthon.hu

Akár medence, gyógyfürdő vagy pezsgőfürdő található otthonunkban, kertünkben, mindegyikről gondoskodnunk kell azokban a hónapokban, amikor nem használhatjuk őket. Érdemes őket „bezárni” - természetesen attól függően, milyen hőmérséklet jellemző a téli hónapokban lakóhelyünkön. Ha túl korán zárjuk a medencét, megvan az alga túlszaporodásának esélye.

Amennyiben viszont várunk, amíg a falevelek valóban lehullanak, rendetlenséget kell a medence lezárása előtt felszámolnunk. Egy átlagos nehézségű medence téliesítés néhány napot vesz igénybe. De miért is kell téliesíteni? Nos, erre szükség van, mielőtt a berendezések, a vízvezeték és a medence megfagynak.

Fontos megvizsgálnunk a medence, a gyógy- vagy a pezsgőfürdő szerkezetét, a hozzá tartozó felszereléseket, ellenőrizni, hogy minden üzemképes-e. Ha valamit meg kell javíttatni, azt tegyük meg, mielőtt zárjuk a szezont! Legyen elég idő, mielőtt az első fagy megérkezik.

-Tisztítsuk meg a vizet: alaposan porszívózzuk le a vizet, hogy a szükségtelen szennyeződések, levelek például, eltűnjenek belőle. Ha hulladék-szűrővel nem is rendelkezünk, a szűrő funkciót mindenképp használjuk! Ha szükséges, hordozható szivattyúval is megtisztíthatjuk a vizet.

-Vízkezelés is kell: a víz pH értékének, valamint a kalcium-keménységének és lúgosságának egyensúlyba hozása. Kezeljük a vizet tisztítóval, stabilizálóval és algaellenes szerrel, valamint a javasolt mennyiségű, medence téliesítésére alkalmas vegyi anyaggal. Minderre azért van szükség, hogy a víz ne váljon korrozívvá a fagypont közeli vagy fagypont alatti hőmérsékleten. A téliesítésre szolgáló vegyi anyagokat az előtt adjuk a vízhez, hogy leeresztenénk, vagy mielőtt befednénk a medencét. A vegyi anyagok használati utasítását alaposan ellenőrizzük!

-A víz szintjének mérséklése: mielőtt lezárjuk a medencét, illetve a szelepet, a víz szintjét csökkenteni kell, legalább 45 centiméterrel legyen lejjebb, mint a medence teteje. Ez persze attól is függ, milyen a medence típusa. A legokosabb, ha az interneten utánanézünk, vonatkozik-e valamilyen speciális utasítás konkrétan a mi medence típusunkra.

Fedlapok és vízszintek

-A vinyl-bélelt: csökkentsük 2 centiméterrel a vizet a szkimmer, azaz a medence-felszíni fölöző szájánál, ott pedig még jobban, ahol több eső vagy hó érheti.

-Gipsz bevonat, szilárd anyagborítással: 2,5-15 centiméterrel csökkentsük a vizet a szkimmer szájától vagy a medence tetejétől számítva.

-Festett vagy természetes bevonat, szilárd anyagborítással: a szkimmertől számítva 15 centiméterrel csökkentsük a vízszintet.

-Ha nincs fedél vagy az hálós: 45-61 centiméterrel legyen lejjebb a vízszint a szkimmer szájánál.

-Automata fedél esetén a vízszintnek nem kell alacsonyabbnak lennie a szkimmer szájának alapjánál. A hidrosztatikus nyomás tönkreteheti a medence süllyesztett belsejét, ha a megfelelő óvintézkedések nincsenek megtéve, pl. a leeresztő szelepet nyitva hagyjuk. Ha bizonytalanok vagyunk, jobb, ha közel tele hagyjuk vízzel a medencét, ahelyett, hogy leengednénk.

-Csövek: engedjük le a vizet és fújjuk ki az összes csővezetékből, a gyártó utasítása szerint. Hogy a cirkulációs vezetékekből is kikerüljön a víz, ahhoz legjobb porszívót használni, fordított áramlással, vagy pedig egy kompresszort. Mindig próbáljunk meg annyi vizet kiengedni, amennyit csak lehetséges. Majd használjuk a nem mérgező fagyállót, melyet a legtöbb medence-szaküzletben kapni. Ez a megoldás megvédi a vizet -12 fokban is.

-Szelepek: győződjünk meg róla, hogy biztonságosan lezártuk a szelepeket. Használjunk elektromos fűtő szalagot azokra a területekre, amelyek fokozottan ki vannak téve a fagynak, de nem száríthatók meg teljesen vagy nem tölthetők fel fagyállóval.

-Tartozékok és berendezések: vegyük ki és tisztítsuk meg az összes tartozékot, korlátot, ugródeszkát, létrát, stb. Száraz és hűvös helyen tartsuk, lehetőleg a lakásban.

-Fények: távolítsuk el a fényeket is, ha kevesebb, mint 45 centiméter víz van felettük. Tegyük őket műanyag tárolóba és tartsuk száraz helyen. Ha nincs számukra megfelelő tárolóhely, ugyanígy műanyag dobozban a medence aljára is rakhatjuk őket.

-Szivattyú: végül a szivattyút is ki kell szárítani, a dugók eltávolításával. Motor: ha hideg, északi területen élünk, ki kell vennünk a motrot a szivattyúból, és meleg, száraz helyen kell tárolni. Ne feledjük az áramból kihúzni a szivattyút, mielőtt a motrot kivesszük!

-Időzítő és keringtető: ha vannak, kapcsoljuk ki őket (az áramkörből is)! Gondoskodjunk a szűrők télre való eltételéről is. Mielőtt elrakjuk, 3-5ször olyan hosszan mossuk ki őket, mint általában, de ne porszívózás közben. Vegyük ki a leeresztő dugót, az ürítőcsapokat nyissuk ki, a légtelenítővel együtt a szűrő tetején. Érdemes a gyártó utasításait követve téliesíteni a szűrőket, mert medence típustól függően azok eltérőek lehetnek.

Ha megvan a medence szinte teljes téliesítése, minden szűrőt meg kell szárítani. A dugókat hagyjuk kint, de erős kenőanyaggal lássuk el, hogy a rozsdásodástól, korróziótól megvédjük. Ne feledjük a fedél megfelelő ellenőrzését sem, hogy ami alatta van - a medence - ne telhessen meg törmelékekkel, szennyeződéssel, míg újra ki nem tavaszodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.