Kevés vízbe is bele lehet fulladni

Életveszélyes lehet a kerti hűsölés!

Nem veszik elég komolyan a szülők a felfújható medencék jelentette veszélyeket, pedig nagyon sok gyermek életét követelik.

2012.07.03 10:14Konrád - ma.hu

Amerikában először végeztek felmérést a kerti medencék veszélyeiről. Mint kiderült, 2001 és 2009 között majdnem 250 gyermek fulladt be valamilyen mobil kerti pancsolóba. A felfújható, vagy akár a merev falú medencék ugyanolyan veszélyesek a gyerekek számára, mint a hagyományos medencék, hiszen volt olyan eset, hogy a gyerek mindössze 5 centiméteres vízbe fulladt bele.

A fulladásos - és a majdnem fulladással végződő - balesetek 94%-ban 5 évesnél fiatalabb gyerekek voltak érintettek. 56%-uk fiú volt és 73% történt saját kertben. A kutatók egyetértenek abban, hogy a szülők többsége hamis biztonságérzetben ringatja magát az akár nagyobb boltokban olcsón beszerezhető medencék kapcsán.

Mivel könnyedén beszerezhetőek, a szülők nem gondolják át, hogy később milyen biztonsági intézkedéseket kell tenni. A tanulmányt végző tudósok szerint vásárlói tájékoztató kampányt kellene indítani, ráébresztve a szülőket arra, hogy a fulladás a második legtöbb gyermekéletet követelő baleset.

Az oktatást “rétegesen” képzelik el, ahol felhívnák a figyelmet arra, hogy a fürdőző gyerekeket egy pillanatra sem szabad magukra hagyni, hogy a medencét el kell keríteni arra az időre, amikor nincs használatban, illetve fontos lenne a mesterséges lélegeztetés technikájának elsajátítása mindenki számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.