Oláh Gergő vagy Antal Timi nyeri az X-Faktort?

Képek - Keresztes: "Jövőre mi is indulunk Feróval!"

Bejött a papírforma: a várakozásoknak megfelelően a három dobogós közül Csobot Adélnak ért véget az X-Faktor szombat este, így a végső nagy összecsapás Oláh Gergő és Antal Timi közt zajlik vasárnap.

X-Faktor: a 10. élő show képgaléria

2012.12.16 11:19ma.hu

Sem a nézőknek, sem a mentoroknak nem okozott nagy meglepetést a 2012-es X-Faktor utolsó előtti fordulója, legfeljebb Csobot Adél rajongói érezhettek némi csalódottságot, amikor Ördög Nóra kihirdette szombat este a három dobogós közül a bronzérmes nevét. Az igazi meglepetés legfeljebb Keresztes Ildikó vallomása lehetett, az is az After-X-ben, amikor azt mondta: ő már azelőtt tudta, hogy a végső összecsapás Geszti és Malek versenyzői között fog zajlani, mint hogy a mentorházban kiválasztotta volna a saját három versenyzőjét.

Igen: Keresztes addigra már tudta, kiket visz magával két mentortársa, a 28 év felettiek csapatát tehát már ennek ismeretében állította össze és egy percig sem hitte, hogy ott fog állni valamelyik versenyzőjével a fináléban.

Az azonban mégiscsak szokatlan lehet, hogy a dobogóra két lány is felállhatott, korábban a célszalag előtt már inkább a férfiversenyzők túlsúlya volt jellemző, az pedig végképp újdonság volt az idei versenyben, hogy mindkét döntős párbaj nélkül jutott el a fináléig. Ezzel Oláh Gergő és Antal Timi megtörte azt az átkot, miszerint csak olyan nyerheti az X-Faktort, aki legalább egyszer párbajozott már.

A három dobogós a bronzharcban 3-3 számmal állt színpadra. Az első körben ugyanazokat a dalokat kellett előadniuk, amelyekkel először lenyűgözték a mentorokat, a válogatós számokkal - így lehetett igazán összehasonlítani, honnan indultak néhány hónappal ezelőtt és hová jutottak mostanra. A sort Antal Timi nyitotta Duffy Mercy című számával. A dal végén Keresztes elragadtatva mondta, hogy Timi egy "kicsi óriás", akiről már az első találkozáskor azon gondolkozott, vajon lehet-e még ezt a tökéletességet tovább fokozni. Malek Miklós szerint viszont lehetett, és a csiszolatlan gyémántból mostanra igazi drágakővé ért a lány.

A másik két mentor a koreográfia azon elemét kezdték megrágni, amikor Timi az egyik sort a színpadon hanyatt fekve énekelte, Feró szerint most mindenki kockáról kockára fogja elemezni a felvételt, hátha valami "olyat" lát, és Geszti Péter is úgy vélte, "új oldaláról" ismertük meg Timit, a kis gömbvillámot.

Antal Timi (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Oláh Gergő a Part time lover című Stevie Wonder-számot idézte fel újra, majd kisebb vita alakult ki a mentorok között: Feró makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy Gergő olyan versenyző, akinek az elsőtől az utolsó percig soha nem kellett próbálnia, gyakorolnia, egyszerűen csak "mentorapja feltette a színpadra, megnyomta rajta a bekapcsológombot és ő csak csinálta". Malek is úgy érezte, hogy csupán a magabiztosságban kellett fejlődnie az egykori közmunkás fiatalembernek, csak Geszti próbálta meggyőzni a többieket - látszólag eredménytelenül -, hogy nagyon is sok munka van abban, amit az énekes hétről hétre nyújtott, még akkor is, ha ez a munkaszag nem érződik rajta. Keresztes viszont elhatározta, hogy elmegy gereblyézni oda, ahonnan Gergő jött, "hátha ő is magába szív valami tehetséget".

Feró "k" betűs kiszólása az élő adásban némi zavart okozott, de gyorsan túltették magukat rajta és inkább Csobot Adélra koncentrált mindenki, aki újra megmutatta magát Caro Emerald dalában, a That Man című számban ezúttal is igazán elemében volt. Keresztes "a másik minibombának" nevezte őt, "akit idecsinált a jóisten a színpadra", Feró pedig arra emlékeztetett mindenkit, hogy ezt a hangulatot mindössze 18 évesen is így meg tudja teremteni. Azt a véleményét sem titkolta, hogy a swinget ez az ifjú hölgy hozta újra divatba Magyarországon.

A második körben minden versenyző egy-egy meglepetés vendéggel közös duettel tért vissza. Antal Timi Kasza Tibivel adta elő az Amíg csak élek című Crystal-slágert, Oláh Gergő partnere a Back II Blackes Bebe volt a Te vagy az, akit a legjobban című számban, míg Csobot Adél mellett Bery tűnt fel az eredetileg Váczi Eszterrel énekelt Egyedül című dalban. Keresztes szerint a versenyzők méltó partnerei voltak a profi művészeknek, mire Feró azon kezdett morfondírozni, hogy vajon a párok közül ki volt a profi, míg végül arra jutott, hogy természetesen a versenyzők.

Malek bevallotta, hogy mindig is szerette a duetteket, már azokat is, amiket a versenyzők egymással adtak elő, de most ezek is nagyon tetszettek neki, Geszti szerint pedig a vizsgán mindenki átment és mindhárman készen állnak arra, hogy a vasárnapi döntőben is versenyzőként álljanak a színpadon.

Oláh Gergő (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


A harmadik körben Timi és Gergő a soha el nem énekelt párbajdalával tért vissza, Adél pedig egy ugyancsak a szívéhez közel álló dalt adott elő, miután ő épp az utolsó pillanatban a párbajdalát "elhasználta". Timi Whitney Houston szellemét idézte meg az I wanna run to you című számmal, és ezzel végre Geszti várakozása is teljesült, először az élő fordulók sorában: most érezte azt a az őszinte, szívből jövő érzelmi hullámot, amit eddig minden héten hiányolt, de most többször is szíven találta őt a pici lány.

Feró hangsúlyozta, hogy mennyire nehéz dalt választott Timi, miközben azt is szóvá tette, hogy az igazi művészet abban rejlik, amikor valaki nem egy másolatot készít az eredetiről, hanem valami pluszt is hozzátesz, és Timinél ez most megvolt. Keresztest elvarázsolta, és felidézte azt az élményt, amikor neki megadatott még élő koncerten látni-hallani Whitney-t, Malek pedig azt mondta, Timi az egyetlen versenyző az idei szériában, akinél libabőrözik a karja, de nála szinte mindig! Később pironkodva ismerte be azt is, hogy a Timitől kapott élmények hatására lassan már többször tolulnak könnyek a szemébe, mint Keresztesnek, ami "már igazán ciki".

Oláh Gergő egy Michael Jackson-dal átdolgozásával jött, a Billie Jean után Keresztes csak annyit mondott: "égett a tűz, engem meg rázott a hideg" - persze pozitív értelemben. Feró és Malek egyetértett abban, hogy jó, hogy ezt a dalt nem párbajon énekelte el, mert az ellenfelének igen nehéz dolga lett volna vele szemben, Geszti meg úgy érezte, "megjön az ember létvágya" Gergőt hallván.

Csobot Adél What a wonderful worldje Nagy Feróban felébresztette a szerelmet, Keresztes szerint a lány most vált igazi énekesnővé, de Geszti a "mindenki nagyon boldog és elégedett" ünnepélyessége közepette sem tudta visszafojtani kritikáját és úgy érezte, a dal olyan volt, mint amikor egy szalagavatón az ember még utoljára elénekel valamit, mondván: "itt vagyok, végeztem, de ezt még így a végére...", és csupán kedvesnek mondható a Louis Armstrong-dal előadása. Malek vitába szállt vele - szintén még utoljára -, emlékeztetve, hogy a szalagavatókon nem énekelni szoktak, főleg nem így, és azt mondta, nem egy dívát látott a színpadon, hanem egy valódi angyalt.

Csobot Adél (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Az estet a szokásos egy helyett most két extra fellépő is színesítette, először a nemzetközi színtéren is óriási sikereket elért magyar énekesnő, Viva Starr adott elő egy dalt, majd Takács Nikolas tért vissza karrierje bölcsőjébe. A négy mentor az est összefoglalásakor egyetértett abban, hogy a nézők nincsenek könnyű helyzetben, hogy győztest válasszanak, de Feró megígérte: ha jövőre is lesz X-Faktor és abban ő nem kap mentori felkérést, akkor mindenképp jelentkezik versenyzőnek, annyira feldobottnak érzi most magát.

Geszti a biciklitanításhoz hasonlította a mentori feladatot: egy darabig az ember még fut a sráca mellett, de aztán teljesen elengedi a bringát és már csak azon imádkozik, hogy bele ne szálljon a gyerek a rekettyésbe, Malek viszont szíve szerint még most sem engedné el a mentoráltak kezét, hisz mint a szülők is bármikor, ő is annyira korainak érzi még az önálló utat.

Az eredmény kihirdetése után Timit és Gergőt szigorú pihenésre ítélte a két mentor, ugyanakkor a vasárnapi döntőn - a majdnem déltől zajló X-Nap végén - bármelyikük is győz, izgalmas fogadalmak teljesítésére várhatunk Malektól és Gesztitől. Előbbi már hetekkel ezelőtt megígérte, hogy amennyiben Timi lesz a győztes, akkor ő megtanul néptáncolni, ha pedig Gergő neve hangzik el, akkor Geszti perdül táncra, de mivel állítása szerint neki bármilyen mozgás rosszul áll, a gangnam style mellett tette le voksát.

Szóval a mai szavazáson aki bizonytalan a versenyzők teljesítményében, az bátran dönthet aszerint is, melyik mentort szeretné táncolni látni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.