Minimális öntudatot érzékelt az MRI

Magához térhet a kómából a holland herceg?

A "minimális öntudat" jeleit mutatja Johan Friso holland herceg, aki azóta fekszik kómában, hogy idén februárban maga alá temette egy lavina az osztrák Alpokban.

2012.11.20 18:29MTI

A holland királyi család közleménye szerint a herceg állapota továbbra is bizonytalan, és az őt ápoló személyzet változatlanul nagyon aggódik: hónapokra lesz szükség ahhoz, hogy egyértelmű képet kapjanak a herceg felépülési esélyeiről. A közlemény arra kérte a sajtót, hogy a továbbiakban is "tartsa tiszteletben a család magánélethez való jogát" - adta hírül a BBC News.

A herceg felesége, Mabel egyúttal köszönetét fejezte ki a nyilvánosságnak azokért a támogató üzenetekért, amelyekből "élete legrosszabb időszakában" igyekszik erőt meríteni.

A 44 esztendős herceget február közepén érte a baleset, amikor "családi" üdülőhelyük, a vorarlbergi Lech szomszédságában, Litzen-Zugertobelnél letért a kijelölt pályáról. Mintegy negyedóra múlva sikerült megtalálni, és újraélesztették. A mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) kimutatta, hogy Johan Friso agya súlyos károsodást szenvedett a balesetben. Az orvosok szerint a hórengeteg fogságában töltött hosszú idő alatt jelentkező oxigénhiány miatt szívrohamot kapott.

Beatrix holland királynő másodszülött fia lemondott a trónöröklési rangsorban elfoglalt helyéről, hogy 2004-ben oltár elé vezethesse a polgári családból származó Mabel Wisse Smitet. A holland törvények értelmében a kormánynak a parlament jóváhagyását kell kérnie a hercegek házasságához. Az akkori kormányfő azonban nem volt erre hajlandó, amikor kiderült, hogy a leendő ara eltitkolta egy holland drogbáróval fenntartott egykori kapcsolatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.