Ma már ritkábban osztja a pofonokat...

Boldog születésnapot: ma 83 éves Bud Spencer!

A Piedone-filmeket újra és újra visszanézve nehéz elhinni, hogy a nagydarab bunyós is öregszik, pedig így van: október 31-én már pontosan 83 szál gyertya díszíti a tortáját.

Bud Spencer képekben képgaléria

2012.10.31 08:29ma.hu

Ha azt mondjuk: Carlo Pedersoli, valószínűleg sokan értetlenül néznek, pedig kevés olyan ember akad, aki nem ismeri kemény pofonjairól és babkonzerv-imádatáról. Ő Bud Spencer, pontosabban ezen a néven vált világhírűvé a nápolyi származású - és ezt mindig hangsúlyozó - egykori vízilabdás és színész. Sőt: a Piedone Afrikában című filmben is megjelenik ez a momentum, amikor a kérdésre, hogy ő olasz-e, azt feleli: "Nem, nápolyi vagyok!" És akárhogy is nevezzük, Carlónak, Budnak vagy Piedonénak, egy biztos: október 31-én ünnepli a születésnapját, idén épp a 83.-at.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)

Az 1929-ben született sztár kimagasló szellemi képességeivel tűnt ki az iskolatársai közül: öt évesen kezdte el az iskolát, az ötödik osztályt meg egyszerűen csak átugrotta és hatosztályos gimnáziumban folytatta. 16 évesen már a római egyetem vegyészhallgatója volt, csak a családja Brazíliába költözésének "köszönhető", hogy nem egy labor mélyén névtelenül meghúzódva - vagy talán később világszerte ünnepelt tudósként - élte le életét. Másfél év tartózkodás után 1948 végén visszatért Rómába, ahol a jogi karon folytatta az egyetemet, no meg a sportot: 1949-ben olasz bajnok lett mellúszásban, 1950-ben 100 méteres gyorsúszásban.

Mégis elsősorban vízilabdásként ismerhetjük őt, az 1950-es Eb-n csapatával 4. helyezést ért el. Szinte ezzel egyidőben kezdett színészkedni, első szerepét 1951-ben kapta a Quo Vadis című történelmi filmben Nero császár testőreként, igaz, ebben még nem volt szövege sem. 16 év kellett hozzá, hogy Hollywoodból szerződést kapjon, ekkor hagyott fel végleg a sportolói karrierjével és Amerikába költözött.

Terence Hill-lel az Isten megbocsát, én nem című film felvételén ismerkedtek meg, bár korábban már volt egy közös filmjük, még Olaszországban az 1959-es Hannibal című filmben, de közös jelenet híján érthető, miért nem emlékeztek egymásra. Legnagyobb sikereiket közösen érték el: 1967 és 1985 között tizenhét filmet forgattak együtt, párosuk legendává vált, olyan filmekkel, mint a Különben dühbe jövünk, az És megint dühbe jövünk, Az ördög jobb és bal keze, a Kincs, ami nincs vagy a Nincs kettő négy nélkül.

1985 után Bud Spencer egy kivétellel (az 1994-es Bunyó karácsonyig című filmmel) csak önállóan forgatott, valamint saját légitársaságot alapított Mistral Air néven, később az eladásából származó bevételből egy gyermekruhákat gyártó textilüzemet vásárolt és elindította Bud Food nevű saját étteremláncát.

2010-ben Terence Hill-lel közösen életmű-díjat nyert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.