Bud Spencer & Terence Hill - válogatás

Igazi és különleges slágergyüjtemény Bud Spencer 80. születésnapja alkalmából!

Bud Spencer olasz színész, akit mi, magyarok leginkább a Piedone-filmekből, spagetti-westernekből és a Terence Hillel közös mozijaiból ismerünk. Kevesen tudják, hogy a művész eredeti neve Carlo Pedersoli.

2009.11.20 14:51ma.hu

A kiadó most egy páratlan filmzenei csemegét kínál a rajongóknak és a filmbarátoknak ezzel a nem mindennapi összeállítással. Hiszen végre nálunk is hozzáférhetőek a legendás filmek talán még jobb betétdalai, amelyek mind a Bud Spencer és Terence Hill filmek védjegyei, illetve külön a Bud Spencer moziknál is megállják helyüket. A különleges korongra 17 ismert felvétel került.

A sort a népszerű Movin’ Cruisin c. dal nyitja, amely a The Oceans formáció világhírű remeke lett. A folytatásban jön Franco Micalizzi Whats Going On Brazil c. dala, majd a népszerű Grau Grau Grau a Walter Rizatti Orchestra előadásában. További érdekesség, hogy a felvételben közreműködött Bud Spencer (méghozzá eredeti néven) is, sőt a dalírásban is kivette részét. A közös filmek mellett a jó öreg Bud külön is sikeressé vált, akárcsak a dalok: Fabio Frizzi: The Genie, Amii Stewart: Extralarge, amelyet Enrico Riccardi írt. Valamint az An Angel Around Me c. felvétel.

A kiadvány egyedisége, hogy most az először eredeti verziókban nosztalgiázhatunk kedvenceink filmjeire, hiszen ezeket a dalokat régebben csak külföldi lemezeken szerezhettünk be, méghozzá borsos áron. Reméljük ezzel a páratlan kiadvánnyal nem csak a Spencer & Hill rajongók fognak örülni, hiszen korosztálytól függetlenül mindenki megtalálhatja a maga kedvencét!

Extrák: a CD borítóban nemcsak a két legenda életútja, de a filmzenék szerzőinek bemutatása is szerepel, sőt poénok is igényesen, mindenki számára érthetően tálalva! Mindezek mellett a nemrég elhunyt Bujtor Istvánról is a CD-ben egy teljes oldalon megemlékeztek az alkotók.

Tracklista:

1. Movin’ Cruisin – Kincs ami nincs
2. Brotherly Love – És megint dühbe jövünk
3. Whats Going On Brazil – Nincs kettő négy nélkül
4. In The Middle Of All Trouble Again – Nyomás utána!
5. Grau Grau Grau – Én a vizilovakkal vagyok
6. Banana Joe – Banán Joe
7. Duna Buggy – Különben dühbe jövünk
8. Fantasy – Bombajó bokszoló
9. The Genie – Aladdin
10. Spies and Guys – Nyomás utána!
11. Il Mio Nome É Nessuno – Nevem senki
12. Flying Through The Air – Mindent, bele fiúk!
13. Extralarge – Extralarge
14. Shining Day – Nyomás utána!
15. Smoothly – Én a vizilovakkal vagyok
16. Trinity – Az ördög jobb és bal keze
17. An Angel Around Me – Fél lábbal a paradicsomban

A sokoldalú Bud Spencer

Kiskorától folyamatosan jó tanulmányi eredményei voltak, mikor 1950-ben Braziliából hazatért folytatta az egyetemet, a jogi karon, illetve a sportolást, 1949-ben mellúszásban olasz bajnoki címet nyert, míg 1950-ben a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett, egy perc alatti idővel. Még ebben az évben az olasz vízilabda-válogatottal Európa-bajnoki címet nyert. Miután aláírta első hollywoodi szerződését, visszavonult az aktív sportolástól, utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen vívta.

Barátnőjével, Maria Amatóval 1960-ban kötöttek házasságot. Ebben az időben dalokat szerzett, szöveget írt, kisebb reklámfilmekben szerepelt, árult autót és festéket is. Három gyermekük született: Giuseppe (1961), Christine (1962) és Diamante (1972). Bár már korábban is szerepelt filmekben - első (szöveg nélküli) szerepe Neró császár (Peter Ustinov) testőre volt Mervyn LeRoy Quo Vadis-ában 1951-ben -, csak első tengeren túli szerződése (az Isten megbocsát, én nem) bírta rá, hogy felhagyjon sportolói pályafutásával és költözzön át Amerikába, 1967-ben. Ennek a filmnek a forgatásán növesztette meg szakállát és alkotta meg majd vette fel a Bud Spencer művésznevet, melyet még abban az évben jogilag is erre változtatott, mivel eredeti neve sportolói pályafutásához kötődött.

A név kedvenc színészére (Spencer Tracy) és kedvenc sörére (Budweiser) utal. Itt ismerkedett meg Terence Hill-lel is. 1967-től 1985-ig nem kevesebb, mint 17 (!) filmben szerepeltek együtt, mely számára is meghozta a sikert és az elismerést, valamint legendává emelte duójukat. 1985-ben aztán mindketten külön utakra tértek: Spencer megalapította saját légitársaságát a Mistral Airt, melyet később eladott, hogy megvehessen egy gyermekruhákat gyártó textilüzemet, illetve beindíthassa saját étteremláncát Bud Food néven. Közel 10 év múltán, 1994-ben ismét összeállt a legendás páros egy utolsó közös film, a Bunyó Karácsonyig leforgatására, ezután útjaik végleg különváltak. Spencer 2005-ben jelöltként indult Lazióban a regionális tanácsnokok választásán a Forza Italia párt színeiben, de alulmaradt vetélytársával szemben.

Ahogy nyilatkozott: „Életem során nem csináltam még oly sok mindent, például lehettem volna balett-táncos, lemezlovas vagy képviselő. Nos, az első kettő kapásból kiesett így maradt a politika!”. A most 80 éves szupersztár felesége és gyermekei társaságában éli nyugodt életét, filmvásznon 2009-ben szerepelt utoljára Franco Nero mellett egy német vígjátékban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.