24 helyett 25-en a Mentorok Házában

Képek - X-Faktor: "Nem így akartam!"

Minden eddiginél nagyobb küzdelem és minden eddiginél nehezebb döntés jellemezte az X-Faktor tábori fordulójának végét. Aztán nemcsak a mentorok lepődtek meg, de a versenyzők is.

X-Faktor: a tábor utolsó próbatétele képgaléria

2012.10.01 12:29ma.hu

Ahogy szűkült az X-Faktor mezőnye, úgy nehezedett egyre nagyobb nyomás mind a versenyzőkre, mind a mentorokra, utóbbiak újra meg újra elmondták, hogy minden eddiginél erősebb az idei mezőny és erre valóban jó okuk volt: már a tábor utolsó próbatételére megmaradt 50 versenyző közül is alig-alig akadt olyan, akit mind a négy mentor jószívvel ejtett volna ki. Ráadásul mint utóbb kiderült, ezúttal még azzal szemben is elnézőbbnek bizonyultak, aki a harmadik meghallgatáson súlyos hibákat vétett, pillanatnyi megingásnak tudták csak be, a döntő érv a kiugró tehetség volt ezekben az esetekben.

Az utolsó fordulóban a versenyzőknek egyenként kellett a színpadra lépniük, ám ezúttal ismét közönség előtt mutathatták meg, mit tudnak: a mentorok háta mögött a szülők és a közeli barátok foglaltak helyet a nézőtéren. Ezúttal mindenki olyan számot adhatott elő, amit maga választott, hasonlóan az első válogatóhoz, ám érthető módon most már a mentorok is többet vártak mindenkitől, mint az első találkozáskor.

A tavalyi év egyik visszatérője, Fehér Zoli nyitotta a napot, és nem titkolta, hogy dalválasztásával az elmúlt év minden fájdalmát szerette volna megmutatni a mentoroknak: A csönd éve című számot adta elő, amelyet egyébként épp Keresztes Ildikó vitt sikerre Balázs Fecó oldalán. Az egyetlen női mentor meg is jegyezte, hogy bár Zoli rengeteget fejlődött, az ő személyes tragédiája az lehet, hogy idén nagyon sokan jelentkeztek, akik legalább ennyire jók a mezőnyben.

Aztán sorban jöttek a többiek, Antal Timi ezúttal is lehengerelte a szigorú mentorokat, Malek Miklós szerint akár az angol vagy amerikai X-Factorban is helye lett volna az előadásának, Geszti Péter pedig úgy vélte, Timiben valóban ott van a végső győzelem vágya. Színpadra léptek az utolsó utáni esélyt kapott, szólóból csoportos versenyzőkké avanzsált énekesek is, akiktől a mentorok különösen sokat vártak, hisz a hetek óta gyakorolt számaikat félredobva egyetlen éjszaka alatt kellett egy újat kiválasztaniuk, betanulniuk és úgy előadniuk, mintha ők is ugyanolyan régóta ezt próbálgatnák, mint a többiek. Aki azonban ezen a szűrőn átment, annál a mentorok is biztosak lehetnek benne, hogy az élő adások hétről hétre egyre fokozódó nyomását is jól fogják állni.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)


Az est egyik legnagyobb csalódása Csobot Adél volt, aki már az eddigi fordulókban is több hideget kapott a mentoroktól, mint meleget, miközben abban mindannyian egyetértenek, hogy amikor a kissé hóbortos lány összeszedi magát, akkor nagyszerű dolgokra képes. Ezúttal azzal vágott még néhányat az alatta lévő faágba, hogy a választott Katy Perry-számot a kelleténél jóval mélyebben kezdte, míg végül már mind a négy mentor vele együtt énekelve próbálta felhúzni a jó szintre. Ám Adél végül magára talált és olyan bulit csapott, hogy már senki nem tudott haragudni rá - mégse akadtak volna sokan, akik a továbbjutására fogadnak.

Nagy dilemmát okozott Horváth Sándor is, akiről Keresztes fogalmazta meg: ha becsukja a szemét, egy végtelenül simogató hangot hall, aztán kinyitja a szemét és a legszínpadképtelenebb embert látja maga előtt. Lass Bea újabb drámai előadása csak Maleket nem győzte meg, őt azonban olyannyira nem, hogy egyenesen azt mondta: "lyukat fúr a dobhártyámba".

Az egymás után érkező versenyzők hol feldobták, hol megrendítették a mentorokat, több esetben alakult ki vita is, az újabb egyetértést aztán meglepő módon Gurnicz Marianna hozta el, ám pechjére nem úgy, ahogy szerette volna. Miután az 50 éves vagány nő előadta a Tankcsapda Ez az a ház című számát, a mentorok egymást kérdezgetve próbáltak rájönni, ki akarta, hogy Marianna idáig eljusson?! Nagy Feró szinte személyes sértésnek vette a nő produkcióját, úgy érezte, kifigurázta az ő rockernemzedékét.

Szerencsére Jáger Kinga gyorsan feledtette velük a sokkot, Malek be is vallotta, hogy ez a lány a kedvenc versenyzője, Geszti pedig kijelentette: ez már nem is meghallgatásnak tűnt, hanem igazi koncertnek. Az utolsó két színpadra lépő Zámbó Krisztián és Kvaka Andrea volt, előbbi Robbie Williams Feel című számát adta elő, ám az erős indítás után nagyon elrontotta és a szereplés után csalódottan vallotta be Ördög Nórának, hogy szerinte itt véget ért a verseny számára. Andrea pedig az eddigi vagány, rockos arca után egy lírai dallal mutatta meg, hogy másban is jó, Geszti végül egy testes, finom borhoz hasonlította, amit jó kortyolgatni.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)


Ezek után a döntés tényleg nem volt egyszerű, hosszabban és több vitával tarkítva próbáltak a mentorok dűlőre jutni, hogy ki legyen az 50-ből az a 24, aki bejuthat a Mentorok Házába. Persze ilyenkor már nemcsak az énektudás és a tehetség számít, számos egyéb szempontot is figyelembe kell venni: mennyire fogja bírni a versenyző a terhelést, mennyire lehet építeni rá, és persze mennyire eladható - mint ahogyan az egyik versenyzőről Malek meg is jegyezte a dilemma közepette: "nézd meg, melyiknek a CD-jét vennéd le a polcról?"

Aztán megszületett a nehéz döntés, elsőként a csapatoknál hirdettek eredményt, majd a 28 év felettiek között, és a fiúknál. Az utolsó csoport, a lányok kategóriája Keresztes bevallása szerint a legnehezebb volt, hisz közöttük találták meg idén a legtöbb kiugró tehetséget, nem csoda, ha annyi vita alakult ki az esetükben a mentorok közt. Végül feszült hangulatban kihirdették a hat továbbjutót, és amikor Antal Timi belépett a külön szobában várakozó 23 másik versenyzőhöz, Nagy Szilárd nem leplezte csalódottságát, amiért Csobot Adél - akivel máris nagyon megtalálták a közös hangot - nem jutott be a legjobb 24-be.

Az igazi meglepetés azonban csak ezután következett, mert Geszti bejelentette, hogy történelmet írtak és minden bakija ellenére még egy utolsó utáni lehetőséget is kap az örökké izgő-mozgó lány. Így a lányok között most kivételesen heten küzdenek azért, hogy a legjobb három bejusson az élő adásba, a döntés pedig Malek Miklós vállát fogja nyomni, hisz ő kapta a lányok csapatát. A többi mentor is izgatottan várta, kikkel kell idén minél nagyobbat villantania, Geszti a fiúkat terelgeti, Keresztes a 28 év felettiekkel fog az elkövetkező hetekben dolgozni, míg a csapatok ezúttal Nagy Feróhoz kerültek.

Ezen a hétvégén újra dupla adásban derül ki, hogy a 25 indulóból ki az a 12, aki október 13-tól már élőben állhat a közönség elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.