Takargathatják

Svájc nem tiltja be a burkát

A svájci parlament leszavazta azt a kezdeményezést, hogy tiltsák be az összes, az arcot teljesen eltakaró utcai viseletet.

2012.09.28 22:14MTI

Az aargaui kanton kezdeményezése elsősorban az iszlám nők arcát teljesen vagy főként elfedő viselet, például a burka megtiltására vonatkozott, de az egyes tüntetők által használt, azonosításukat lehetetlenné tevő maszkokra is érvényes lett volna. A berni képviselőház döntését 93-an támogatták, 87-en ellenezték és hárman tartózkodtak.

Bea Heim képviselő elmondta, hogy a tilalom aránytalan volna, Svájcban alig élnek nők, akik vallási okokból teljesen elfedik arcukat. Egy tilalom amúgy negatív üzenetet közvetítene a Svájcba látogató muzulmán turisták felé, továbbá - nyilatkozta a jogásznő - sértené a kantonok illetékességi jogát, ugyanis a tüntetők álcázásának tilalma a kantonok mérlegelési jogkörébe tartozik.

Svájcban 2009-ben a minaretek építésének tilalmáról kiírt népszavazáson a választópolgárok 57,5 százaléka voksolt igennel.

Európában Franciaországban és Belgiumban tiltották be a burka viselését közterületen, Hollandiában a kormány be akarta tiltani, majd vezető politikusok kihátráltak a döntés mögül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.