Betiltatnák a burka viselését

Sokallja a ruhát a muszlim nőkön a holland kormány

A muszlim nők egy része által viselt, az egész arcot és testet eltakaró lepel, a burka betiltása mellett döntött a holland kormány pénteken, de az elkészült törvényjavaslatról még a parlamentnek is szavaznia kell.

2011.09.16 23:43MTI

"Közterületen minden olyan viselet tilos lesz, amely eltakarja az arcot" - jelentette be a holland belügyminisztérium egy közleményben. A kormányt támogató szélsőjobboldali iszlámellenes párttal kötött egyezménynek megfelelően elkészült törvényjavaslatot először az államtanácsnak kell felülvizsgálnia, s csak ezután kerülhet a törvényhozók elé szavazásra. A procedúra akár hónapokat is igénybe vehet.
   
"A kormány úgy véli, hogy az arcot részben vagy egészben eltakaró ruhaneműk viselete teljesen ellentmond a közterületek igénybevételére vonatkozó szabályoknak, amikor is mindnyájunknak fedetlen arccal, ugyanannyira felismerhetőnek kell lennünk" - indokolta a döntését a kormány. A javaslat értelmében tilos lesz burkát viselni nyilvános helyeken, oktatási intézményekben, egészségügyi létesítményekben, középületekben és a tömegközlekedési eszközökön.
   
A szélsőjobboldal populista Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders 2010 szeptember végén jelentette ki, hogy a burkát be kellene tiltani Hollandiában. Wilders szavának az adott súlyt, hogy pártja támogatta a liberálisok és a kereszténydemokraták egyezményét a kormányalakításról. Wilders az iszlám vallást fasisztának tartja, és kampányt folytatott a Korán, illetve az egész testet eltakaró lepel betiltásáért. A 16,6 millió lakosú Hollandiában körülbelül 1 millió muszlim él, de közülük csak nagyon kevesen viselnek burkát.
   
Ha a parlament rábólint a törvényjavaslatra, Hollandia Belgium és Franciaország után a harmadik európai ország lesz, ahol betiltják a burkát. Bár volt hasonló kezdeményezés Svájcban is, ott a parlament leszavazta a javaslatot, noha egy évvel korábban a minaretépítési tilalmat bevezető szabályozást elfogadták. Ausztriában az Osztrák Néppárt kezdeményezésére szintén folyt kampány burka betiltásáért, de ez végül nem vezetett törvényi szabályozáshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.